2018-11-18 23:40:00

Natjecanje Dabar

I ove godine se naša škola pridružila međunarodnom natjecanju Dabar.

Na natjecanje prijavilo se 35 učenika i to iz:

  • 1. i 2. razreda opće gimnazije
  • 2RT/ST
  • 1. i 3. komercijalista

 

Natjecanje se je održavalo u učionici informatike od 12.11. do 16.11.2018. g.

Hrvatska se uključila u međunarodnu inicijativu Dabar (Bebras) koja promiče informatiku i računalno razmišljanje među učiteljima i učenicima, ali i u široj javnosti. Sudjelovanjem u njoj želimo učenicima pokazati da računalo nije samo igračka za društvene mreže ili gledanje filmova nego izvor zanimljivih logičkih zadataka koji učenje i razvoj računalnog razmišljanja čine zanimljivijim i dinamičnijim.

Dabar je osmišljen kako bi se svoj djeci omogućilo jednostavno sudjelovanje kroz online natjecanje, koje se sastoji od niza izazovnih zadataka osmišljenih od strane stručnjaka iz pedesetak zemalja.

Natjecanje je prvi put održano 2004. u Litvi. Na tom je natjecanju sudjelovalo 779 učenika, a 2015. je u 55 zemalja održano natjecanje za preko 1.000.000 sudionika. Originalan naziv natjecanja je Bebras, što u prijevodu znači dabar.

Natjecanje je organizirano na CARNetovom sustavu Loomen, uz obaveznu uporabu elektroničkog identiteta u sustavu AAI@EduHr.

Učenici se natječu u jednoj od pet kategorija: 

MikroDabar za učenike 1. i 2. razreda OŠ, MiliDabar za učenike 3. i 4. razreda OŠ, KiloDabar za učenike 5. i 6 razreda OŠ, MegaDabar za učenike 7. i 8. razreda i  GigaDabar za učenike svih razreda srednje škole. 

Srednja škola Donji Miholjac