2022-05-07 09:59:00

Izvanučionička nastava poljoprivrede - posjet tvornici kombajna Same Deutz Fahr žetelice d.o.o. u Županji i Šumarskom muzeju u Bošnjacima

U sklopu izvanučioničke nastave, učenici 3. i 4. razreda agrotehničara su u srijedu 04. 05. 2022. posjetili tvornicu kombajna Same Deutz Fahr žetelice d.o.o. u Županji te specijalizirani Šumarski muzej u Bošnjacima.

Županjska tvornica jedina je tvornica kombajna grupacije Same Deutz Fahr u svijetu tako da je svaki novi Deutz Fahr kombajn koji se može vidjeti na poljima širom Europe i svijeta proizveden upravo u Županji. Ona je i nasljednik poznate tvornice kombajna Đuro Đaković otvorene početkom 80 ih godina prošlog stoljeća. Nakon prezentacije tvornice i proizvodnog programa od strane ljubaznih domaćina, učenici su tijekom obilaska proizvodnog pogona mogli vidjeti kompletan tehnološki proces proizvodnje kombajna počevši od rezanja limenih tabli i metalnih profila CNC glodalicama, preko bojenja izrezanih i zavarenih sastavnih komponenti u specifičnu crnu i zelenu Deutz Fahr boju pa sve do ugradnje pogonske i elektroničke opreme te puštanja kombajna u probni rad. U najboljim godinama županjska tvornica godišnje proizvede i do 400 kombajna.

Nakon obilaska tvornice učenici su se uputili u obližnje Bošnjake gdje su uz stručno vodstvo obišli Šumarski muzej koji je otvoren 2007. godine. Sadržajno bogat, pregledan i zanimljiv i jedan je od najljepših muzeja takve vrste u Europi, a predstavlja bližu i daljnju povijest šumarstva ovog kraja koja datira još u 1756. godinu kada je Marija Terezija donijela prvi zakon, odnosno, pravila ponašanja u šumi. Muzej najviše obuhvaća povijest Spačvanskog bazena poznatog po šumi hrasta lužnjaka, odnosno, nadaleko znanog slavonskog hrasta. U muzejskom postavu uglavnom se nalaze tradicijski alati za izradu drvenih predmeta i alati za rad u šumi i izvoz drva iz šume, preparirani stanovnici šume, a izložen je i veliki broj vrsta šumskog drveća Slavonije.  Sa svojim bogatstvom flore i faune, zornim prikazima vrsta drveća, njihovih presjeka i plodova uzorno je mjesto za edukaciju učenika i svih ljubitelja prirode. Ovaj muzej otvoren je kako bi se za budućnost sačuvala sjećanja na dio naše nacionalne i šumarske povijesti te kako bi svaki posjetitelj stekao dobar uvid kako se nekada radilo u šumarstvu, a kako se to radi danas. Uz izvrsno stručno vodstvo učenici i nastavnici dobili su, osim uvida u muzejski postav, i kratki povratak u povijest i tradicijske običaje ovog kraja i cijele Slavonije.

U povratku, učenici su se kreće zadržali i u Vinkovcima gdje su se upoznali sa najznačajnijim znamenitostima grada.

Učenike su na izvanučioničku nastavu vodili nastavnici strukovnih premeta Mladen Maroslavac, mag. ing. agr. i Dragan Kopić, mag. ing. agr. te suradnik u nastavi Hrvoje Job.

Ovim putem zahvaljujemo se izvrsnim i ljubaznim domaćinima u tvornici Same Deutz Fahr žetelice d.o.o. i Šumarskom muzeju Bošnjaci!


Srednja škola Donji Miholjac