Međunarodni dan hrane

by | lis 22, 2025 | Nekategorizirano

U našoj školi smo i ove godine s puno entuzijazma obilježili Međunarodni dan hrane brojnim aktivnostima u kojima su sudjelovali učenici poljoprivrednog i turističkog sektora s nastavnicama Ivanom Pleša i Kornelijom Sabolek. Sve aktivnosti su posvećene promicanju zdrave prehrane, održive poljoprivrede i važnosti očuvanja prirodnih resursa. Naglasak smo stavili na važnost lokalne i ekološke proizvodnje hrane.

Učenici agrotehničke struke posjetili su Mali mlin u Koški, gdje su se upoznali s tehnologijom prerade i njegovim načinom rada. Podsjetili su se na važnost žitarica u ljudskoj prehrani kao i sve dobrobiti ekološke proizvodnje, te vidjeli kako se melje ekološki pir.

Također su posjetili OPG HOBOĐ, koji se bavi proizvodnjom i preradom lješnjaka, te iz prve ruke vidjeli kako nastaje ovaj kvalitetan domaći proizvod.

Učenici cvjećarske struke pokazali su svoju kreativnost i vještine u izradi tjestenine od ekološkog pirovog brašna, kao i kruha i pekarskih proizvoda od pirovog i raženog brašna. Osim toga, učenici su izrađivali jabučni ocat, čips od jabuka te pekmez od jabuka i butternut tikve, naglašavajući važnost iskorištavanja sezonskih i domaćih namirnica.

Posebno smo ponosni na naše sudjelovanje na sajmu OPG-ova u Osijeku, gdje smo predstavili i prodavali proizvode koje su učenici sami izradili. Time smo spojili znanje, praktičan rad i poduzetnički duh naših učenika.

Dio programa bio je i stručno predavanje djelatnika Agencije za hranu te kušaonica voća, na kojima smo naučili više o važnosti uravnotežene prehrane i sigurnosti hrane.

Učenici turističkog usmjerenja pripremili su edukativne plakate i prezentacije o održivosti hrane te racionalnom odnosu prema hrani. Posjetili smo mali obiteljski poljoprivredni obrt za proizvodnju mlijeka „Bosak“ vlasnice Anite Bosak u Čađavici gdje su se učenici upoznali s procesom proizvodnje domaćih polutvrdih sireva i njihov put od staje do stola. Učenici su imali priliku intervjuirati gospođu Anitu i saznati sve o proizvodnji mlijeka i domaćih sireva te spoznati važnost malih obiteljskih gospodarstava za hrvatsku privredu kao i izazove s kojim se svakodnevno susreće.

Kao završnicu ovog velikog projekta, pripremili smo i prigotovili slatke vrste kruha i peciva punjena našim školskim pekmezom  i  tjesteninu s umacima na bazi različitih ekoloških namaza (lješnjak, orah, sezam, bundevine sjemenke) te sve to servirali u holu škole gdje su organizirane prezentacije i međukolegijalne učeničke edukacije uz degustaciju, kroz koje su učenici dijelili svoja iskustva i znanja o zdravoj prehrani. Učenici i nastavnici naše škole su imali priliku sudjelovati na učeničkim edukacijama i degustirati hranu koju su pripremili učenici poljoprivredne i turističke struke.

Obilježavanje Međunarodnog dana hrane pokazalo je koliko su naši učenici kreativni, marljivi i osviješteni o važnosti zdrave i održive prehrane. Ponosni smo na sve koji su sudjelovali u ovom bogatom i edukativnom programu! IZVOR: Kornelija Sabolek.

Skip to content