TURIZAM I UGOSTITELJSTVO
Turizam i ugostiteljstvo su najznačajnija uslužna djelatnost u Hrvatskoj. Zbog velike potražnje za djelatnicima u ovom sektoru učenici odmah po završetku srednjoškolskog obrazovanja mogu brzo pronaći posao, a mogućnosti rada im se nude već i tijekom samog školovanja preko ljeta na sezoni. U Srednjoj školi Donji Miholjac od 2020. godine obrazujemo učenike za zanimanje turističko hotelijerski komercijalist čiji se naziv uvođenjem modularne nastave od školske godine 2025./2026. mijenja u tehničar/tehničarka za ugostiteljstvo.
Tehničar/tehničarka za ugostiteljstvo (naziv do 2025. je bio Turističko hotelijerski komercijalist) je četverogodišnje zanimanje koje učenicima nudi širok spektar znanja i vještina potrebnih za rad u turizmu i ugostiteljstvu. Učenici savladavaju znanja od kuharstva i ugostiteljskog posluživanja do recepcijskog i agencijskog poslovanja te marketinga pa do knjigovodstva i statistike uz učenje dva strana jezika.
Kako se izvodi učenje temeljeno na radu kod poslodavca od 2025. godine ?
Učenje temeljno na radu se može obavljati u školskoj učionici, školskom praktikumu ili kod poslodavca u ugostiteljskom objektu. Učenje temeljeno na radu se kod poslodavca u najvećoj mjeri izvodi tijekom 1.razreda u modulu Temeljne vještine u ugostiteljstvu. Kod poslodavca se ono ne izvodi odmah već nakon položene zaštite na radu, napravljene sanitarne knjižice te dijela obuke u školskom praktikumu. Učenej temeljeno na radu započinje kod poslodavca od mjeseca ožujka te kroz 80 sati nakon nastave, tj.tijekom ljeta.
Kako se obavlja praktična nastava za THK do 2025. godine ?
Učenici prije polaska na praktičnu nastavu u školi polažu ispit iz Zaštite na radu. Nakon toga mogu krenuti na praktičnu nastavu u trajanju od 3 sata tjedno. Roditelji trebaju potpisati Ugovor o obavljanju praktične nastave s ugostiteljskim objektom te ga dostaviti i u školu na ovjeru. Učenici vode dnevnik praktične nastave, a nastavnici prakse ih povremeno obilaze na praksi. Ocjena iz praktične nastave ulazi u opći uspjeh. Tijekom praznika učenici moraju odraditi 182 sata ljetne prakse, a za dio učenika škola će omogućčiti obavljanej ove prakse u hotelima na Jadranskoj obali. Ocjena s ljetne prakse se upisuje u prakltičnu nastavu za slijedeći razred.
Treba li učenicima radna odora ?
Prilikom upisa u prvi razred učenici dobivaju popis opreme koji se sastoji od bluze, hlača, pregače, kape i anatomskih papuča, ali ju ne moraju sami nabavljati već se preko škole organizira izmjera učenika i nabava opreme po mjeri učenika. Troškove nabave odore pokrivaju roditelji.
Koje su mogućnosti nakon završetka srednje škole ?
Nakon obrane završnog rada učenici su spremni za tržište rada, a budući da je THK četverogodišnje zanimanje, učenici koji žele mogu polagati državnu maturu i nastaviti školovanje na nekom od sveučilišta pri čemu se kao logičan slijed nameću turistički menadžment, hotelijerstvo, studijski program gastronomije …
Pregled modula, skupova ishoda učenja i CSVET bodova od školske godine 2025./2026. (dokument u PDF formatu). Strukovni kurikul za stjecanje kvalifikacije tehničar/tehničarka u ugostiteljstvu objavljen je u NN broj 61/2025.


Pregled predmeta za zanimanje Turističko hotelijerski komercijalist za zadnje razrede upisane školske godine 2024./2025.

Fotografije s prakse na Tenerifima i Malti u sklopu ERASMUS+ programa te ljetne prakse u Lovranu.












