preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Školske pčele medarice

Izvješće o realizaciji projekta ŠKOLSKE PČELE MEDARICE Vijest ima dokument u privitku

PREDMET: Realizacija projekta Školske pčele medarice

Prema planirani projektnim aktivnostima održane su i realizirane edukacije, nabavljena je oprema, te je uspješno realizirana priprema košnica.

Detaljan pregled aktivnosti:

 • početkom školske godine 2016./17. razrađen je plan realizacije projekta, te je odlučeno da svi učenici 1. PT-o prođu cjelovitu edukaciju o uzgoju pčela, a ostali učenici poljoprivredne struke prema želji i sklonostima
 • odmah po prihvaćanju projekta krenulo se s prikupljanjem ponuda za nabavu osnovne opreme za potrebe bavljenja pčelarstvom, te je ista nabavljena u ekonomskim okvirima projekta (5 LR- košnica sa po 3 nastavka, mehanička vrcaljka za med, 5 zaštitnih odijela, dimilica, satna osnova, stalak za otklapanje saća, bačvice za med, itd.            
 • prof. dr. sc. Zlatko Puškadija, kao predstavnik partnera u Projektu (Poljoprivredni fakultet Osijek), održao je 23. i 30. studenoga, te 14. prosinca 2016. godine vrlo kvalitetna teorijska predavanja o pčelarstvu, a gosp. Zvonimir Božić kao predstavnik OPG – Božić, također partner u Projektu predavanje o praktičnom pčelarstvu; predavanju su bili prisutni i članovi pčelarske udruge „Bagrem“ iz Donjeg Miholjca, te učenici i profesori poljoprivredne grupe predmeta iz Srednje škole Donji Miholjac
 • uz permanentnu edukaciju tijekom zime učenici 1. PT-o su ožičavali okvire za košnice (150 okvira)
 • tijekom veljače 2017. godine umetnuta je satna osnova u okvire, te pripremljena za prijem pčela
 • tijekom veljače učenici 1. PT-o bili su u posjeti OPG-u Božić
 • također, tijekom veljače i početkom ožujka, obojane su košnice eko bojom (3 košnice sa po 3 nastavka)
 • u suradnji sa strojarskim zanimanjima napravljeni su i obojani stalci za košnice
 • krajem veljače (19.02.2017.) voditelj projekta prisustvovao je godišnjoj skupštini pčelarske udruge „Bagrem“ iz Donjeg Miholjca, gdje je upoznao prisutne sa projektom, te je uspostavio suradnju Srednje škole Donji Miholjac s Udrugom
 • Srednja škola postaje član pčelarske udruge „Bagrem“ iz Donjeg Miholjca
 • tijekom ožujka učenici 1. PT-o radili su na pripremi mjesta za pčelinjak
 • izrada zaštitne ograde i mreže za pčelinjak, također u suradnji sa strojarskim zanimanjima u Srednjoj školi Donji Miholjac
 • tijekom mjeseca ožujka nastavljena je daljnja teorijska edukacija učenika (1 Pt-o) o pravilnom i održivom pčelarenju sa naglaskom na veliku ulogu pčela u funkcioniranju zdravog i održivog ekosustava
 • tijekom mjeseca ožujka i travnja učenicima su demonstrirane praktične aktivnosti rada s osnovnom pčelarskom opremom u suradnji s partnerom u projektu gosp. Zvonimirom Božićem (OPG – Božić)
 • kako su obavljene sve predradnje vezane uz pripremu košnica za prihvat pčela, pravilnoj upotrebi osnovne pčelarske opreme, pristupilo se pripremu rojeva pčela
 • sredinom travnja (12.04.2017.) obavljen je prijam rojeva pčela u tri košnice (3 roja) koji je obavljen na pčelinjaku „OPG – Božić“. Učenici su aktivno sudjelovali u svim elementima prihvata rojeva (3 roja u 3 košnice)
 • tijekom travnja učenici su permanentno obavljali nadzor nad košnicama te pravovremeno obavljali potrebne radnje
 • početkom svibnja (03.05.2017.) obavljeno  je 1. izuzimanje meda (vrcanje meda), koje su učenici uspješno obavili uz stručni nadzor partnera u projektu gosp. Zvonimira Božića i voditelja. Cijeli proces učenici su vrlo uspješno obavili na opće zadovoljstvo. Dobiveno je cca 8-10 l meda                       
 •  početkom svibnja (06.05. 2017.) košnice sa pčelama premještene su u Staru Jošavu na „bagremovu pašu“, gdje se sada trenutno nalaze
 • tijekom mjeseca svibnja obavljani su daljnji radovi na uređenju prostora za pčelinjak, daljnjoj edukaciji učenika u praktičnom i teorijskom pčelarenju, bojanju preostalih košnica (2 košnice s po 3 nastavka), pravilnom sklapanju okvira itd.
 • daljnje aktivnosti bit će provedene prema programu rada u pčelinjaku
 • iako vrijeme za realizaciju istječe 30.06.2017., možemo već sada reći da je projekt u potpunosti ostvario postavljene ciljeve, na veliko zadovoljstvo svih sudionika u projektu, šire društvene zajednice, a posebno učenika kao najaktivnijih sudionika

 

                                            Ilija Obradović, voditelj projekta

 

  :: opširnije :: 


objavio: Ilija Obradović  datum: 14. 6. 2017. 08:41

Započele pripreme za izradu pčelinjaka

Učenici 1.PT-o sa voditeljem projekta nastavnikom Ilijom Obradovićem tijekom siječnja i veljače užurbano i vrijedno pripremaju košnice kako bi se u njima početkom proljeća nastanili rojevi pčela. 

Košnice je potrebno obojiti, okvire za saće ožicati ali ništa nije teško kada se zna rezultat uloženog truda.

Podsjećamo da je projekt ŠKOLSE PČELE MEDARICE realiziran u školskoj godini 2016./17. financiran u sklopu projekta INA Zeleni pojas. 

 

Fotografije možete pogledati u nastavku...

  :: opširnije :: 


objavio: Mirta Grozdanić Falamić  datum: 16. 2. 2017. 21:20

INA Zeleni pojas- Školske pčele medarice

Srednja škola Donji Miholjac prijavila je na  natječaj Zeleni pojas 2016. projekt "Školske pčelice medarice" koji je nakon detaljnog vrednovanja  pristiglih projekata na ovogodišnji natječaj Zeleni pojas, stručna komisija odabrala među 17 projekata koji će biti provedeni u nadolazećem razdoblju uz financijsku podršku Ine.

 

NAZIV PROJEKTA:  Školske pčele medarice

NOSITELJ PROJEKTA. Srednja škola Donji Miholjac

PARTNERSKE USTANOVE: Poljoprivredni fakultet Osijek, prof. dr.sc. Zlatko Puškadija

                              OPG Božić, Zvonimir Božić

VODITELJ PROJEKTA:  Ilija Obradović

VRIJEDNOST PROJEKTA: 12.963,14 kuna

 

CILJ: Cilj projekta je aktivno uključiti što veći broj učenika u edukacijske i provedbene aktivnosti kako bi osobnim doprinosom mijenjali navike i spoznaje o nužnom očuvanju prirode te da bi nam najosjetljivija bića vratila najbolje iz prirode…zdravlje u obliku meda.

 

KRATAK SAŽETAK: Med je i najsavršeniji proizvod prirode, u njemu se nalaze gotovo svi sastojci koji grade ljudski organizam. Proizvodnja meda je i okosnica ove projektne ideje koja obuhvaća edukaciju učenika Srednje škole Donji Miholjac osnovama pčelarstva kroz izborni predmet. Projektnim aktivnostima obogatit će se već postojeći školskom vrtu u kojem je zasađeni voćnjak, povrtnjak, začinski i ljekoviti vrt. Ovu strukturu vrta idealno će ispuniti košnice pčela zajedno sa već izrađenim hotelom za kukce. Briga o košnicama i pčelama provodit će se u uskoj suradnji s projektnim partnerima, Poljoprivrednim fakultetom Osijek i pčelarima bogatog renomea donjomiholjačkog kraja.

 

PROJEKTNE AKTIVNOSTI: Projektne aktivnosti usmjerene su na edukaciju i širenje interesa za pčelarstvo. Povećanom upotrebom pesticida pčele su postale jedna od najugroženijih vrsta i neophodno je mijenjanje navika kako sadašnjih tako i budućih ratara i voćara. Edukacijom i praktičnom brigom za košnice, saće i rojeve učenicima će se pružiti uvid u rad pčelara, ali i spoznaja o nastanku i vrijednim nutritivnim bogatstvima meda i mednih proizvoda. Bliskom suradnjom sa stručnjacima, najuspješnijim medarima, kako donjomiholjačkog kraja tako i Hrvatske, nastojat će se promicati kultura i običaj proizvodnje meda.  Najveću odgovornost u širenju projektnih ideja i postignuća  ima učenička zadruga koja će vlastitim proizvodima približili mednu proizvodnju vršnjacima i svima zainteresiranima.

 

MJERLJIVI REZULTATI: provedba nastave iz izbornog predmeta predmeta Pčelarstvo, održane tri edukacijske radionice, održana tri partnerska sastanka, provedeno 40 sati brige za košnice i rojeve, na dva lokalna sajma predstavljeni medni proizvodi                

                                              Voditelj projekta: Ilija Obradović, mag.ing.agr.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Nenad Perić  datum: 28. 11. 2016. 14:32
 


TražilicaKalendar
« Prosinac 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji


Oglasna ploča

WEB STRANICE
Lista linkova je prazna

Korisni linkovi
Katalozi


Arhiva dokumenata
Novosti i press kutak :: Novosti :: Vijesti
07.12.2018. 15:30
Održan Strateški forum o digitalnom sazrijevanju škola
U organizaciji Hrvatske akademske i istraživačke mreže – CARNET i Ministarstva znanosti i obrazovanja, održan je Strateški forum pod nazivom "Digitalno sazrijevanje škola". Na Forumu su uz pomoćnicu ministrice znanosti i obrazovanja, prof. Lidiju Kralj sudjelovali i Ádám Horváth iz mađarskog Centra za digitalnu pedagogiju i metodologiju i Borut Čampelj iz Ministarstva obrazovanja, znanosti i sporta u Sloveniji.

04.12.2018. 09:01
Najava: Strateški forum "Digitalno sazrijevanje škola"
Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNET u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja organizira Strateški forum pod nazivom "Digitalno sazrijevanje škola", koji će se održati u srijedu, 5. prosinca 2018. godine s početkom u 15 sati u prostorijama Ministarstva znanosti i obrazovanja. 

03.12.2018. 08:40
NATO vježba "Cyber Coalition 2018"
Hrvatska akademska i istraživačka mreža - CARNET sudjelovala je u jedanaestoj po redu NATO vježbi zaštite NATO i nacionalnih računalnih sustava pod nazivom "Cyber Coalition 2018". 

26.11.2018. 13:51
Završila jubilarna 20. CARNET-ova konferencija CUC
“Budućnost je digitalna no potrebno je istovremeno snažno razvijati i neke druge vještine. Koje? Vještine budućnosti. Vještine koje je najteže naći na tržištu rada. To su one vještine koje ne mogu izvoditi strojevi: problem-solving vještine, kreativnost i inovativnost, prilagodljivost, vodstvo, emocionalna inteligencija.”

15.11.2018. 15:35
CUC 2018: Mreža ideja – sve što trebate znati o novim tehnologijama i digitalnom društvu
Znate li kojih je sedam načina da propadnete kao WiFi stručnjak? Jesu li roboti već u našim školama? Što kad aplikacije koje koristimo više nisu besplatne? Kako potrošiti 10.160.430.000,00 kuna? Kako napisati STEM priču? Kako isprintati molekulu DNA na 3D printeru?

Domaća zadaća 1.docx
28.10.2014.
Domaća zadaća 1.docx
doc_docx

25.10.2014.
DZ-Pretvaranje_brojevni sustavi.docx
doc_docx

13.09.2010.
Pitanja-povijest-1kom-dz.doc
doc_doc

22.12.2014.
REZULTATI VJEŽBI IZ INFORMATIKE.docx
doc_docx

14.05.2013.
ZADATAK_WEBMAIL.doc
doc_doc

15.09.2010.
abeceda racunala_nastavni listic_1.pdf
doc_pdf

02.10.2015.
Decimalni brojevi i prikaz brojeva.docx
doc_docx

26.09.2015.
DOMAĆA ZADAĆA-binarna aritmetika.docx
doc_docx

17.09.2015.
Domaća zadaća -brojevni sustavi.docx
doc_docx

07.10.2010.
DZ, LOG-SKLOPOVI-1OG.doc
doc_doc

19.10.2014.
Zapis podataka u računalu.pdf
doc_pdf

02.10.2014.
Kviz-ponavljanje povijest i sklopovlje.docx
doc_docx

30.09.2009.
Mmlogic.exe
doc_exe

22.09.2010.
Nastavni listići 2 i 4.doc
doc_doc

27.04.2015.
Razredni_list.xls
doc_xls

10.02.2014.
Domaća zadaća funkcije-2kom.xlsx
doc_xlsx

25.02.2014.
Domaća zadaća-urediPOTROŠNJA auto.xlsx
doc_xlsx

18.01.2012.
Filmovi_excel kao baza.xls
doc_xls

09.06.2016.
Kalkulacija.xlsx
doc_xlsx

26.01.2009.
Ponavljanje-2kom.xls
doc_xls

01.02.2012.
Ponavljanje-2kom-zaispit-vježbe 8.2..xls
doc_xls

19.05.2010.
Ponavljanje pred ispit 1.xls
doc_xls

01.06.2010.
Ponavljanje pred ispit 2.xls
doc_xls

18.01.2012.
Preuređivanje grafikona.xls
doc_xls

13.03.2015.
Razredni list.xls
doc_xls

18.01.2012.
Stupčani.xls
doc_xls

18.01.2012.
Tortni.xls
doc_xls

25.10.2012.
dodatne lekcije.pdf
doc_pdf

15.10.2012.
DZ-tablica.docx
doc_docx

11.11.2013.
Gušterača.doc
doc_doc

18.11.2013.
Izvještaj za razredno vijeće.docx
doc_docx

25.10.2012.
OBRASCI – pomoć u nastavi.pdf
doc_pdf

18.11.2013.
PIVO.docx
doc_docx

19.11.2014.
ROCK MUSIC.doc
doc_doc

02.11.2016.
Skripta_napredni_word-hr.docx
doc_docx

14.10.2015.
Domaća zadaća.docx
doc_docx

14.10.2015.
LOŠA PREZENTACIJA.pptx
doc_pptx

20.02.2011.
Osnove_programiranja.doc
doc_doc

08.04.2014.
PROGRAMIRANJE.doc
doc_doc

01.03.2011.
programiranje_prezentacije.ppt
doc_ppt

27.05.2015.
Skripta.docx
doc_docx

12.05.2014.
Zadaci algoritmi.docx
doc_docx

26.04.2015.
ZADATCI za DZ do 29.4 .docx
doc_docx

22.10.2014.
2kom_putniciČokolada.pptx
doc_pptx

19.12.2014.
Izrada_multimedijskih_plakata_prirucnik.pdf
doc_pdf

12.01.2015.
Kod.docx
doc_docx

27.05.2011.
prezentacije.pdf
doc_pdf

09.04.2011.
Priručnik.doc
doc_doc

09.02.2009.
QBasic.zip
doc_zip

22.02.2015.
Rezultati ispravka Napredni Word.docx
doc_docx

21.12.2014.
REZULTATI VJEŽBI NAPREDNI WORD.docx
doc_docx

30.03.2015.
Rezultati vježbe Word.docx
doc_docx

04.02.2016.
Domaća zadaća UPITI.docx
doc_docx

04.02.2016.
Knjižnica-VJEŽBE - UČENICI.accdb
doc_accdb

01.06.2016.
DOMACA_ZADACA-UPIT I IZVJEŠTAJ.docx
doc_docx

17.01.2013.
knjižnica-boris.accdb
doc_accdb

20.01.2010.
knjižnica.mdb
doc_mdb

31.01.2013.
Skladište-ponavljanje.mdb
doc_mdb

28.01.2016.
Veza.accdb
doc_accdb

18.02.2014.
Zadaci za ponavljanje-skladište.doc
doc_doc

17.03.2016.
Domaća zadaća WEB SITE Prijatelji.docx
doc_docx

24.02.2009.
Izrada Web stranice-FP.doc
doc_doc

23.05.2014.
Zadatci.rar
doc_rar

08.04.2015.
ZADATCI ZA SAMOSTALAN RAD.docx
doc_docx

15.10.2014.
Baza podataka za zadaću.xlsx
doc_xlsx

14.10.2009.
excel kao baza podataka.xls
doc_xls

28.04.2015.
excel_napredni.ppt
doc_ppt

23.10.2010.
Filmovi_excel kao baza.xls
doc_xls

29.09.2014.
Financijske za učenike.xlsx
doc_xlsx

02.10.2014.
Financijske_za_zadacu.xls
doc_xls

14.10.2009.
funkcije za rad s bazom1.xls
doc_xls

22.10.2011.
Ponavljanje-Filtriranje-products.xlsx
doc_xlsx

26.10.2013.
Ponavljanje pred ispit-3kom.xls
doc_xls

14.06.2016.
Skripta napredni Excel-funkcije.doc
doc_doc

26.09.2009.
vježba-funkcije-3kom.xls
doc_xls

22.10.2014.
Zadaci_za_ponavljanje.xls
doc_xls

27.09.2010.
Za vježbu-matstatlog-funkcije-3kom.xls
doc_xls

27.04.2016.
Projektni 3kom 2015_16.docx
doc_docx

21.02.2015.
ZADATAK ZA DOMAĆU ZADAĆU-publisher.docx
doc_docx

05.11.2012.
INFORMACIJSKI SUSTAV.ppt
doc_ppt

08.11.2011.
Internet za nastavu.doc
doc_doc

26.01.2009.
POWERPOINT I INTERNETHR-odrasli.doc
doc_doc

30.01.2009.
Tjestenine.doc
doc_doc

preskoči na navigaciju