preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Raspored

   

Vježbeničke tvrtke

QuiWedd i Tippy

Brojač posjeta
Ispis statistike od 9. 10. 2019.

Ukupno: 42592
Ovaj mjesec: 697
Danas: 20
Vijesti

Eko grupa u posjeti KG Doroslovu

Eko grupa naše škole nekoliko je puta posjetila KG Doroslov. Ovaj puta direktor je gospodin Ivan Pobi koji nas je primio u svoj ured i odgovarao na naša pitanja. Cilj je bio doznati ima li novosti na području organiziranog prikupljanja otpada na našem području.

U posjetu su bili profesorica Lovorka Muminović te učenice Tina Skender i Bernarda Veselovac,  obje učenice 1. razreda opće gimnazije.


Pitanja koja smo postavili gosp. Pobiju:

1. Mediji pišu da je Hrvatska je jedna od 14 zemalja članica kojoj prijeti opasnost da neće ispuniti cilj recikliranja 50 posto komunalnog otpada do 2020. Iz Europske komisije podsjećaju da je gospodarenje otpadom važno za svakog od nas, ali je očito da u Hrvatskoj imamo ozbiljne nedostatke u provođenju tog cilja. Navodno, danas se u Hrvatskoj reciklira samo 17% komunalnog otpada. Kakva je situacija u Doroslovu? Odvajaju li građani otpad i u kojoj mjeri, što ste primjetili? Što ima novo u vašem sustavu?
2. Jesu li građani educirani koju plastiku treba odvajati, drugim riječima znaju li koja se to plastika može reciklirati?
3. Koliko je ustvari plastike koja je iskoristiva za recikliranje?
4. Uočili smo i problem višeslojne ambalaže, npr. ambalaža od čipsa, tetrapak, višeslojna ambalaža koja je sastavljena od plastične folije izvana, a aluminijske folije iznutra. Neki gradovi prikupljaju ju zajedno sa papirom, a neki sa plastikom. Zašto ju ne prikupljamo u našem gradu? Čini nam se da predstavlja velik postotak komunalnog otpada.
5. U kojoj fazi je projekt "Briga o okolišu za bolje sutra"? Naime, cilj projekta su aktivnosti usmjerene podizanju javne svijesti s ciljem sprječavanja nastanka otpada, povećanja odvojenog prikupljanja te ponovne uporabe predmeta, a neke aktivnosti tog projekta trebaju provesti osnovne škole našeg područja i Srednja škola Donji Miholjac. Naša škola treba organizirati "Natjecanje" u izradi kreativnih stvari od prethodno prikupljenog otpada. Eko grupa već ima ideju koju će pokušati provesti u praksi.

Što smo doznali:

1. KG Doroslov i dalje organizirano provodi odvoz odvojenog otpada i to papira, plastike, stakla i metala. Kante su naručene, ali je projekt stao na državnoj razini, na području javne nabave kanti.

Građani će uskoro dobiti mogućnost kompostiranja biorazgradivg otpada na način da po jeftinijoj cijeni od KG Doroslova kupe kante, a ukoliko se odluče na tu opciju račun će im biti umanjen za 10 kn.

Uskoro će biti nabavljen novi kamion, očekuje se oko 6. mjeseca.

2. i 3. Problem vezan za plastiku je ogroman, proizvodnja je nekontrolirana, a potrošnja sve veća te u prirodi završi puno plastike. Sva plastika nije reciklirajuća, postoji puno vrsta plastike koje građani ne mogu prepoznati (niti trebaju), sortirnicu u Doroslovu nije moguće organizirati tako da dio plastike ipak završi u prirodi. U Gradu bi trebao raditi čovjek koji je stručan za ovo područje, ali takvog čovjeka nema.

4. Za sada ne postoji mogućnost odvajanja višeslojne ambalaže jer su za preradu takvog otpada potrebne posebne tvornice.

5. Projekt "Briga o okolišu za bolje sutra" je odobren, a sastoji se od 4 faze, projektom se želi educirati mlade i odrasle, a  u projekt su uključeni i Magadenovac i Viljevo. Prva faza je proces dijeljenja letaka građanima, te izrada jambo plakata, triplet letaka i brošura. Prva faza projekta je spremna te za nekoliko dana započinje. Sljedeća faza je edukacija, pa se namjerava držati prezentacije u OŠ i SŠ, ali i u vrtiću gdje će im na zanimljiv način pokušati približiti važnost očuvanja okoliša i odvajanja otpada te tako rano steći tu naviku.

 Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Lovorka Muminović   datum: 27. 3. 2019.

Oglasna ploča

Upisi u 1. razred

 

SŠDM prvi i najbolji izbor


Društvene mreže

   


Vremeplov SŠDM


Pratite izgradnju

    


e-Dnevnik

 


Kalendar
« Kolovoz 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji


Tražilica

WEB stranice

       


Katalog knjižnice


CARNet vijesti
CARNET
03.08.2020. 10:29
Demo testiranje opreme za školske djelatnike
Hrvatska akademska i istraživačka mreža - CARNET provodi demo testiranje opreme za školske djelatnike u sklopu otvorenog postupka javne nabave ,,Nabava opreme za školske djelatnike - faza 2 u sklopu ... The post Demo testiranje opreme za školske djelatnike appeared first on CARNET .

preskoči na navigaciju