preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Linkovi

Brojač posjeta
Ispis statistike od 9. 10. 2019.

Ukupno: 308235
Ovaj mjesec: 2866
Danas: 33
Vijesti

Uspjeh naših učenika u projektima „Lektira na mreži“ i „Mreža čitanja“

Učenici 3. razreda opće gimnazije sudjelovali su u navedenim  projektima Hrvatske mreže školskih knjižničara, a koji se temelje na izradi digitalnih uradaka na osnovi zadanih djela ili autora.

U finalu „Lektire na mreži“ učenici su imali zadatak korištenjem digitalnog alata Genially izraditi interaktivnu bibliografiju jednog od zadanih lektirnih djela ili autora. Skupina naših učenika – Josipa Maršić, Mislav Mikić i Fran Sinković svojim su uratkom osvojili izvrsno 3. mjesto, uz mentorstvo nastavnice Marijane Molnar i školske knjižničarke Ivane Azenić. Za osvojeno 3. mjesto, HMŠK je svakog od njih nagradio s dvije vrijedne knjige, blokom za pisanje, USB stikom, bedžem te straničnikom, a dobili smo i tri knjige za školsku knjižnicu. Njihov nagrađeni rad možete pogledati ovdje: Interactive image (genial.ly)

  :: opširnije :: 


objavio: Ivana Azenić  datum: 12. 6. 2024. 12:41

10.lipanj 2024. NENASTAVNI RADNI DAN

Poštovani učenici i roditelji, 

U ponedjeljak 10.lipnja 2024. je nenastavni radni dan i nastava se neće održati zbog pisanja ispita državne mature. 

  :: opširnije :: 


objavio: Mirta Grozdanić Falamić  datum: 7. 6. 2024. 12:00

Ekskurzija u Grčku i Sjevernu Makedoniju

Ekskurzija je realizirana u periodu od  1. do 7. travnja 2024. godine. Na nju je išlo 57 učenika i 5 nastavnika, a organizirao ju je Arrivatours iz Osijeka. Nakon duge vožnje kroz Srbiju i Sjevernu Makedoniju i jednog dijela Grčke, stigli smo na prvo odredište, Meteora, odnosno do manastira na izdvojenim stijenama. Jedan smo manastir razgledali, koji je tog dana bio otvoren za turiste.

Nakon razgleda odlazimo u Kalambaku, grad blizu Meteore, gdje smo se smjestili u hotel. Ujutro odlazimo za Delfe, mjesto na putu do Atene, koje je poznato antičko proročište.

Zatim putujemo za Atenu, a nakon Atene stižemo u Glifadu gdje smo imali rezerviran hotel. Išli smo u večernji razgled  Glifade po izboru, a nakon noćenja i doručka slijedio je odlazak u Atenu. Posjetili smo antički hram Akropolu, koji je najznačajnije turističko mjesto u Ateni te stadion gdje su se održale prve olimpijske igre i arheološki muzej.

  :: opširnije :: 


objavio: Ivana Azenić  datum: 6. 6. 2024. 09:17

Sudnica u 3. razredu opće gimnazije Vijest ima dokument u privitku

U 3. razredu opće gimnazije dana 28. svibnja 2024. održana je sudnica na temu lektire Nora Henrika Ibsena. Nora je osuđena zbog odlaska od kuće i napuštanja obitelji te krivotvorenja očeva potpisa na zadužnici.

Fotografije možete pogledati ovdje, a optužnicu i zapisnik sa suđenja u prilozima.

  :: opširnije :: 


objavio: Ivana Azenić  datum: 31. 5. 2024. 10:32

Fototuristi u posjeti Virovitici

Treći ovogodišnji izlet izvannastvane aktivnosti Fototurista pod vodstvom nastavnika Antonia Čmelaka bio je u Viroviticu. 24. svibnja je sedam učenika 2.THK s voditeljm posjetilo Viroviticu gdje nas je dočekao nastvanik Antonio Risović s učenicama njihovog 1.THK razreda te su nas nakon upoznavanja sa njihovom srednjom strukovnom školom proveli kroz turističko razgledanje grada. Nadamo se nastavku suradnje s kolegama i učenicima iz Virovitice te skorašnjem uzvratnom posjetu, a foto izvješće možete pogledati preko poveznice na digitalni album.

  :: opširnije :: 


objavio: Antonio Čmelak  datum: 28. 5. 2024. 23:39

Učenici završnih razreda naše škole posjetili „Sajam obrazovanja i mogućnosti“

Učenici završnih razreda naše škole (4. OG, 4. KOM, 4. AGRO, 3. CNC/AM i 3. CV/PG) u pratnji ravnatelja škole Nenada Perića i nastavnica Sandre Matković i Marijane Molnar posjetili su 16. svibnja „Sajam mogućnosti – putokaz budućnosti“ kojI se održao u Gospodarskom centru Osijek. Na Sajmu su predstavljeni različiti fakulteti, visoka učilišta i poslodavci te su se naši učenici imali priliku upoznati s raznovrsnim sektorima i mogućnostima koje im se pružaju u daljnjem obrazovanju ili na tržištu rada. Fotografije sa Sajma mogućnosti možete pogledati ovdje.

Izvor: Marijana Molnar, prof.

  :: opširnije :: 


objavio: Ivana Azenić  datum: 22. 5. 2024. 11:54

U "Rasadniku Fuderer"

Učenici 2. razreda cvjećara s nastavnicima Jelicom Ljubek i Ilijom Obradovićem posjetili su "Rasadnik Fuderer" u Valpovu, gdje su upoznali proizvodnju jednogodišnjeg i dvogodišnjeg cvijeća, trajnica te ukrasnog grmlja. Fotografije možete pogledati ovdje.

  :: opširnije :: 


objavio: Ivana Azenić  datum: 22. 5. 2024. 09:37

Jednodnevni izlet 1.OG i 1.THK u Zlatnu dolinu

Učenici prvog razreda opće gimnazije i THK zanimljivim i sadržajnim programom sa svojim rezrednicima su 18.svibnja posjetili Zlatnu dolinu  Izlet je započeo posjetom novom pogonu i starom podrumu vinarije Krauthaker u Kutjevo nakon čega je slijedila podjela u 2 grupe koje su se razmijenjivale u posjeti Kući panonskog mora i aktivnostima u Adrenalinskom parku kampa Duboka. Uslijedio je ručak u Aquaparku Shumma te posjet Muzeju bećarca u Pleternici koji nas je sve više nego ugodno iznenadio i zabavio. Fotografije izleta pogledajte u nastavku vijesti.

  :: opširnije :: 


objavio: Antonio Čmelak  datum: 19. 5. 2024. 17:03

Na "Festivalu cvijeća i drveća"

Učenici 3. razreda cvjećara s nastavnicom Jelicom Ljubek i stručnim suradnikom Hrvojem Jobom, sudjelovali su 11. svibnja 2024. na "Festivalu cvijeća i drveća" u Osijeku. Na prodajnom štandu izlagali su proizvode naše zadruge: pekmez, jabučni ocat, čaj, presadnice oleandra i ružmarina, lukovice gladiola te stolne aranžmane raznih veličina. Fotografiju možete pogledati ovdje.

Izvor: Jelica Ljubek, prof.

  :: opširnije :: 


objavio: Ivana Azenić  datum: 17. 5. 2024. 09:18

Promatranje ptica

Javna ustanova za zaštitu prirode Osječko-baranjske županije i Hrvatsko društvo za zaštitu ptica i prirode u suradnji sa Srednjom školom Donji Miholjac u petak 10. svibnja 2024. u vremenu 10:00 do 12:00 sati, organizirali su radionicu promatranja ptica i edukaciju u Posebnom ornitološkom rezervatu Potpanj u Donjem Miholjcu i kratko predavanje na temu: Važnost kukaca za ptice. Na radionici i predavanju sudjelovalo je dio učenika 1.THK, 1.OG te učenici izborne nastave biologije 2.OG i 3.OG sa svojim mentoricama nastavnicama Lovorkom Muminović i Tonkom Šapinom te ravnateljem Nenadom Perićem. Učenici su sa svojim vodičima iz Javne ustanove za zaštitu prirode Osječko-baranjske županije i Hrvatskog društva za zaštitu ptica promatrali ptice, slušali i prepoznavali ptice po njihovom pjevu te uz pomoć ključeva za determinaciju kao i mobilne aplikacije Merlin Bird determinirali su 29 ptičjih vrsta, čiji se popis nalazi u priloženoj tablici. Više informacija potražite u nastavku vijesti.
 
  :: opširnije :: 


objavio: Mirta Grozdanić Falamić  datum: 14. 5. 2024. 13:18

Pobjednici kviza održanog povodom Noći knjige

Noć knjige 2024., koja se organizira povodom Svjetskog dana knjige i autorskih prava te Dana hrvatske knjige, obilježili smo kvizom o Donjem Miholjcu. Školska je knjižnica u suradnji s profesoricama Hrvatskoga jezika organizirala nagradni kviz u Kahootu pod nazivom „Koliko znam o Donjem Miholjcu?“. Pobjednik kviza je učenik Ivan Živković, drugo je mjesto osvojio Patrick Čoti, a treće Maria Walter. Fotografije s uručenja nagrada možete pogledati ovdje, a ljestvicu poretka u nastavku.

  :: opširnije :: 


objavio: Ivana Azenić  datum: 9. 5. 2024. 09:48

Održana Županijska smotra učeničkih zadruga

Dana 3. svibnja Srednja škola Donji Miholjac i učenička zadruga Celestina bili su domaćini Županijske smotre učeničkih zadruga osnovnih i srednjih škola te 2. proljetnog školskog sajma. Ukupno je 21 zadruga izložila svoje rukotvorine posjetiteljima i povjerenstvu te su najuspješnije zadruge predložene za Državnu smotru. Za Državnu smotru HSUZ predložene su UZ Čuvarkuća OŠ Ante Starčevića Viljevo, UZ Celestina Srednje škole Donji Miholjac te UZ COO Ivan Štark. U sajamskom dijelu izlagači su bili OPG Božić, OPG Balatinac, Osvit, Dnevni boravak Crvenog križa, PP Donji Miholjac UZ AgroVet, UZ Tehnikom iz Iloka te samostalni umjetnik Tomislav Livaja. Veliko hvala Školskoj knjizi na sponzorstvu i hvala svima koji su pridonijeli ovom prekrasnom događaju.

Fotografije možete pogledati ovdje

  :: opširnije :: 


objavio: Ivana Azenić  datum: 8. 5. 2024. 08:55

Videonajava za djelo Isijavanje

Učenici 1. razreda opće gimnazije i njihova profesorica Marijana Molnari snimili su videonajavu za djelo Isijavanje autora Stephena Kinga. Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske uputilo je Javni poziv osnovnim i srednjim školama za videonajave knjiga – učeničke radove i naši su se učenici odlučili snimiti videonajavu upravo za ovu knjigu. Prijavljeni videoradovi mogli su predstavljati bilo koju knjigu bilo kojeg autora i trajati najviše do 2 minute. Sve pristigle prijave razmotrit će posebno formirano povjerenstvo te odabrati najkvalitetnije videoradove koji na najbolji način predstavljaju odabranu knjigu i njezinog autora, odnosno promoviraju čitanje. Za najbolje videoradove koji predstavljaju knjige Ministarstvo kulture i medija nagradit će razrede iz kojih dolaze učenici autori izletom s kulturno-umjetničkim programom u dogovoru sa školom. Rad možete pogledati na sljedećoj poveznici: https://youtu.be/TXpIaVagKz4ekipu koja je snimila ovaj rad ovdje

  :: opširnije :: 


objavio: Ivana Azenić  datum: 7. 5. 2024. 09:53

Dani medijske pismenosti

U sklopu ovogodišnjih Dana medijske pismenosti učenici 3. razreda opće gimnazije i profesorica Marijana Molnar 23. travnja  na nastavi Hrvatskoga jezika imali su radionicu: Koliko su pametni telefoni pametni za nas? Sat su započeli kratkom raspravom o tome koliko vremena  dnevno provode na svojim mobitelima te na kojim aplikacijama i društvenim mrežama provode najviše vremena.  Nakon toga provjerili su na svojim mobitelima koliko stvarno provode vremena na internetu i to je bilo znatno više od procijenjenog vremena na početku sata. Zatim su pogledali film Bez veze videoskupine Učeničkog doma Ugostiteljsko-turističke škole Osijek u kojem srednjoškolke istražuju utjecaj pametnih telefona na živote ljudi tako što su tri dana u potpunosti prestale koristiti  svoje mobitele. Nakon filma započeli su  raspravu o tome kako su oni doživjeli film. 

  :: opširnije :: 


objavio: Ivana Azenić  datum: 7. 5. 2024. 08:59

Drugi dio projekta „Iz vrta i polja do našeg stola“

22.travnja učenici 2.THK razreda su u pratnji predmetne nastavnice Ivane Pleša posjetili područnu školu Kapelna pri OŠ A. Starčevića Viljevo kako bi realizirali aktivnosti u sklopu projekta „Iz vrta i polja do našeg stola“. Prvi dio projekta bio je realiziran 18.10. kada su učenici područne škole Kapelna i Ivanovo posjetili našu školu sa svojim učiteljicama te smo tada osmislili aktivnosti koje su bile posvećene obilježavanju Svjetskog dana kruha i jabuka pa smo odradili radionice vezane za jesenske plodove, žitarice i jabuke. Ovaj smo put radionice posvetili obilježavanju Svjetskog dana planeta Zemlje te smo u tu svrhu izradili ukrasne teglice za cvijeće, pripremili smo začinska ulja za hladna predjela i salate te smo pripremili zdrave obroke od voća i povrća, tj. kašaste voćno-povrtne sokove. Učiteljice Darija Perić, Tajana Hrupački i Kristina Vincetić sa svojim učenicima su upoznali naše sa školom kao i svojim začinskim vrtom te predivnim školskim okolišem. Učenici 2.THK su svojim domaćinima pripremili zakusku, a za uzvrat su kući ponijeli teglice začinskog bilja i začinskog ulja. U nastavku pogledajte na foptografijama kako je sve skupa izgledalo. 

  :: opširnije :: 


objavio: Antonio Čmelak  datum: 1. 5. 2024. 23:02

26. broj digitalnog časopisa aktiva ekonomije, trgovine, turizma i ugostiteljstva

Izašao je 26. broj digitalnog časopisa aktiva Ekonomije, trgovine, ugostiteljstva i turizma naše škole u kojem možete saznati više o aktivnostima učenika i nastavnika našeg sektora od siječnja do travnja 2024. godine preko ove poveznice, dok sve dosadašnje brojeve potražite u odjelu projekata na ovoj poveznici.

  :: opširnije :: 


objavio: Antonio Čmelak  datum: 30. 4. 2024. 23:17

Romani predstavljeni plakatima

Nastavnica Marijana Molnar uputila je učenike prvog razreda opće gimnazije u obvezu odabira i predstavljanja književnoga djela za cjelovito čitanje po samostalnom izboru. Nastavnica ih je upoznala s obveznim elementima samostalnoga izlaganja o pročitanom djelu. Učenicima je najprije dala dodatne smjernice za izlaganje o odabranome djelu. Uz elemente kojima su pojedinačno predstavljali djelo (autor i naslov djela, tema, vrsta i slično), sugerirala im je da izlaganje dopune reprezentativnim citatom, istaknu neke zanimljivosti i ukažu na aktualnost djela. Plakat je trebao dopunjavati prikaz djela, a pri njegovoj izradi učenici su trebali voditi računa o estetskom izgledu i originalnosti, odnosno, trebali se odmaknuti od banalnoga i biti kreativni. Njihove je plakate školska knjižničarka Ivana Azenić prezentirala u digitalnom alatu Adobe, a možete ih pogledati ovdje.

  :: opširnije :: 


objavio: Ivana Azenić  datum: 19. 4. 2024. 09:17

Međužupanijsko natjecanje ekipa mladih Crvenog križa 2023./2024. godine

Natjecanje je održano 13. travnja 2024. u Srednjoj školi Stjepan Ivšić i Osnovnoj školi Ivane Brlić Mažuranić iz Orahovice.  Sudjelovalo je sedam ekipa mladih, tj. srednjih škola Osječko–baranjske i Virovitičko–podravske županije. Sastav naše ekipe: Ema Bolvari (1. THK), Tina Staklenac (1. THK), Katrin Maroslavac (1. OG), Jana Nikolić (1. OG), Ana Mikić (1. OG) i Sara Franjković (2. THK). Mentor ekipe je profesor Marijan Tadić. Ekipa Srednje škole Donji Miholjac osvojila je 4. mjesto.

Poredak ekipa: 1. Medicinska škola  Osijek: 272,25 bodova

                         2. Srednja škola Valpovo: 246,25 bodova

                         3. Tehnička Škola Virovitica: 232,00 boda 

                         4. Srednja škola Donji Miholjac: 228,25 bodova

  :: opširnije :: 


objavio: Ivana Azenić  datum: 18. 4. 2024. 10:24

Posjet tvornici traktora Hittner i međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Bjelovaru

Učenici 2. razreda zanimanja agrotehničar i 3. razreda zanimanja poljoprivredni gospodarstvenik s nastavnicima Draganom Kopićem i Mladenom Maroslavcem u petak 12. travnja 2024. bili su na izvanučioničkoj nastavi u sklopu koje su posjetili tvrtku Hittner u Bjelovaru koja se bavi proizvodnjom traktora i ostale poljoprivredne i šumarske mehanizacije, te 25. Međunarodni poljoprivredni proljetni sajam u Gudovcu. Proljetni sajam u Gudovcu u svojoj kategoriji nesumnjivo je najveći u RH kako po broju sudionika i zastupljenosti županija i zemalja, tako i po broju posjetitelja i opsegu sklopljenih poslova.

  :: opširnije :: 


objavio: Ivana Azenić  datum: 18. 4. 2024. 08:33

Učenici izborne nastave DOMAĆINSTVA osnovne škole posjetili našu školu

Dana 15. travnja učenici izborne nastave domaćinstva od 2. do 4. razreda sa učiteljicom Zlatanom Šrajer Golinac posjetili su našu srednju školu u sklopu terenske nastave. Goste su dočekali ravnatelj Nenada Perića, pedagoginja Mirta Grozdanić Falamić, prof. Kornelija Sabolek te maturanati agrotehničara Dora, Florijan i Borna. Na početku posjeta razgledali su unutrašnjost nove zgrade, posebno proučivši dio za šivanje u knjižnici i učionicu cvjećarstva, te krenuli s nastavom. O biljkama, njihovom uzgoju i namjeni u domaćinstvu predavanje je održala prof. Sabolek. Nakon toga uputili su se u vanjski prostor škole gdje su se učenici upoznali s plastenicima, povišenim gredicama, začinskim i ljekovitim biljem, voćnjakom, cvjetnjakom i meteorološkom stanicom. Većinu biljaka su dodirnuli, omirisali i pažljivo slušali o njihovoj namjeni i uzgoju što se pokazalo jako važnim jer ih je na povratku u učionicu dočekao kviz znanja. Zavezanih očiju morali su pogoditi o kojoj je biljci ili voćki riječ. Za kraj smo svi presadili cherry rajčice koje su dobili za uspomenu. 

  :: opširnije :: 


objavio: Mirta Grozdanić Falamić  datum: 16. 4. 2024. 08:59

Priča našeg učenika Adriana Bočkinca uvrštena u zbirku priča iz Domovinskog rata

Ministarstvo hrvatskih branitelja je u suradnji s Ministarstvom obrane izdalo novu zbirku kratkih priča pod nazivom „Priče iz Domovinskog rata iz pera srednjoškolaca – treća knjiga“. U zbirku su uvrštene 63 kratke priče na temelju Javnog poziva za dodjelu nagrade za najbolju kratku priču o Domovinskom ratu za učenike Srednjih škola u Republici Hrvatskoj koje je provelo Ministarstvo hrvatskih branitelja u 2022. godini.

Naš je učenik Adrian Bočkinac priču „Netko je uzeo sve“ napisao pod mentorstvom profesorice Marijane Molnar, a možete je pročitati u nastavku.  

  :: opširnije :: 


objavio: Ivana Azenić  datum: 8. 4. 2024. 09:37

Poezija učenika

Povodom Svjetskog dana poezije, učenici 1. THK-a i 1. SRT-a su pod mentorstvom svoje profesorice Hrvatskoga jezika Melite Cenbauer Zetaić pisali pjesme. Njihove poetične ostvaraje možete pročitati u prezentaciji koju je pripremila školska knjižničarka Ivana Azenić. 

  :: opširnije :: 


objavio: Ivana Azenić  datum: 3. 4. 2024. 11:36

Nagradni pravopisni kviz Povodom Dana hrvatskoga jezika

Povodom Dana hrvatskoga jezika, školska je knjižničarka u suradnji s profesoricama Hrvatskoga jezika organizirala nagradni kviz „Pravopisna pravila“. Pobjednik kviza je učenik Domagoj Vinković, drugo je mjesto osvojila učenica Tena Barjaktarić, a treće Tena Aladić. Svi su pobjednici učenici 3. razreda opće gimnazije, a Hrvatski jezik predaje im profesorica Marijana Molnar. Domagoj je za nagradu dobio knjigu i čokoladu, a Tena i Tena po utješnu nagradu – samo čokoladu. Čestitamo im! Ljestvicu poretka i fotografije s dodjele nagrada možete pogledati ovdje.

  :: opširnije :: 


objavio: Ivana Azenić  datum: 28. 3. 2024. 10:13

Završni izlet i ispit polaznika Opće planinarske škole

Nekoliko učenika i nastavnika Srednje škole Donji Miholjac od početka siječnja do kraja ožujka sudjelovali su u pohađanju tečaja Opće planinarske škole koja je bila u organizaciji HPD Cibalia Vinkovci. U sklopu škole provodile su se stručno-teorijske teme iz područja planinarstva te praktične vježbe na jednodnevnim i višednevnim izletima. Završni ispit održan je u planinarskoj kući Tivanovo 23. i 24. ožujka 2024. te je održan uspon na Petrov vrh na Krndiji, a sljedećeg dana i penjanje po Krndijskim stjenjacima i uspon na Ružica grad i vrh Omanovac u okolici Orahovice. Voditelj planinarske skupine je Mladen Maroslavac, prof. Svi su polaznici uspješno savladali tečaj Opće planinarske škole koji je ujedno i osnova za daljnja školovanja i napredovanja u planinarstvu, a uskoro će im biti uručene i diplome HPS-a o završenoj školi. Pripreme za sljedeće izlete su u tijeku, a fotografije s ovog možete pogledati ovdje. Svi su dobrodošli i pozivam da nam se pridruže u planinarenju.

Izvor: Mladen Maroslavac, prof.  

  :: opširnije :: 


objavio: Ivana Azenić  datum: 28. 3. 2024. 09:22

Rezultati županijskog Natjecanja iz Hrvatskoga jezika

Natjecanje je održano 20. ožujka 2024. u II. gimnaziji u Osijeku. Na njemu je sudjelovalo troje učenika naše škole.

U natjecanju 3. razreda ukupno je sudjelovalo 17 natjecatelja. Ostvareni rezultati naših učenika:

Tena Aladić – 8. mjesto: 78/80 (86%)

Adrian Bočkinac – 9. mjesto: 74/90 (82%)

Mentorica im je bila profesorica Marijana Molnar.

U natjecanju 4. razreda sudjelovala je učenica Mirna Vitković  s mentoricom  profesoricom Ines Vrbešić.

  :: opširnije :: 


objavio: Ivana Azenić  datum: 25. 3. 2024. 09:16

23. Tjedan mozga u Hrvatskoj

Tjedan mozga u Hrvatskoj ove godine obilježava se od 11. do 17. ožujka 2024. godine. Cilj je upoznati širu javnost sa značenjem istraživanja mozga u 21. stoljeću – Stoljeću uma. Kroz program Tjedna mozga popularizira se neuroznanost te promiče svijest i znanje o zdravlju mozga. Ove godine posebno je stavljen naglasak na teme neurogastronomija (mozak i hrana), ekotoksini i zdravlje mozga te socijalni mozak. Kako je naša škola obilježila tjedan pročitajte i pogledajte u nastavku obavijesti.

  :: opširnije :: 


objavio: Antonio Čmelak  datum: 24. 3. 2024. 19:49

Stigli rezultati županijskog Natjecanja iz Engleskoga jezika

Foto: Pixabay

Dana 12. veljače 2024. u Osijeku održano je županijsko Natjecanje iz Engleskoga jezika. Našu su školu predstavljale Dariia Syniuk, učenica 4. razreda opće gimnazije i Patricia Vrban, učenica 2. razreda opće gimnazije. Mentorice učenica bile su profesorice Goranka Lengyel-Komušanac i Kristina Kaučić. Dariia je zauzela osmo mjesto, a Patricia sedmo.

  :: opširnije :: 


objavio: Ivana Azenić  datum: 18. 3. 2024. 09:07

Dan broja Pi

Obilježavanje Dana broja Pi započelo je 14. ožujka 1988., a prijedlog matematičara prvi je usvojio i obilježio Exploratorium – muzej znanosti, tehnologije i umjetnosti u San Franciscu, u Kaliforniji. Dan broja Pi održava se 14. ožujka (ili 3/14 po američkom zapisu datuma mjesec/dan) jer su 3, 1 i 4 tri najznačajnije znamenke broja π u decimalnom zapisu. Broj Pi, Arhimedova konstanta ili Ludolfov broj definira se kao omjer opsega i promjera kruga. Broj Pi postoji već 4 000 godina i koristili su ga još Babilonci. U prvih sto tisuća decimala broja Pi, najčešće se ponavlja broj jedan. Osim toga, na taj je dan 1879. godine rođen Albert Einstein, jedan od najvećih fizičara svih vremena. Na prijedlog Međunarodne matematičke unije, 40. Generalna skupština UNESCO-a je u studenom 2019. godine proglasila 14. ožujak (Dan broja Pi) za Međunarodni dan matematike.

Obilježavanju dana broja Pi priključili su se i naši učenici izradom prigodnih plakata na kojima je predstavljena povijest broja Pi, zanimljivosti vezane uz broj Pi, matematičke i fizikalne formule u kojima se koristi taj broj. Posebno su zanimljivi plakati učenika 3. OG na kojima su pokazali svoje crtačke sposobnosti i prigodnim crtežima istaknuli slog Pi, kao dio riječi koje svakodnevno koristimo.

Fotografije možete pogledati ovdje

Izvor: Ljubica Brusač, prof.

  :: opširnije :: 


objavio: Ivana Azenić  datum: 14. 3. 2024. 12:11

Gradsko natjecanje Mladih Crvenog križa u školskoj 2023./2024. godini

Natjecanje je održano je 9. ožujka 2024. godine u prostorijama Gradskog društva Crvenog križa  Donji Miholjac. Osim naše ekipe mladih, na natjecanju je sudjelovala i jedna ekipa podmlatka Osnovne škole A. Harambašića iz Donjeg Miholjca. U ekipi Srednje škole Donji Miholjac bile su učenice: Ema Bolvari (1. THK), Tina  Staklenac (1. THK), Sara Franjković (2. THK), Katrin Maroslavac (1. OG) i Ana Mikić (1. OG). Zbog zdravstvenih razloga u natjecanju nije mogla sudjelovati Jana Nikolić (1. OG).

Ekipa je rješavala dva testa – jedan se odnosio na prvu pomoć, a drugi na povijest Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, kao i na aktivnosti Crvenog križa. Imali su i dva radilišta, pružanje prve pomoći stradalim osobama te prikupljanje informacija o mjestu nesreće. Ostvarili su ukupno 261 bod i tako se plasirali na međužupanijsko natjecanje koje će se održati 13. travnja 2024. godine. Do tada je potrebno još više proučiti brošuru za natjecanje, priručnik za prvu pomoć  i uvježbati pružanje prve pomoći. Pripreme za natjecanje odvijaju se u prostorijama GDCK Donji Miholjac, a u njima sudjeluju djelatnici Crvenog križa i volonteri Kluba mladih Crvenog križa uz pomoć nastavnika. Fotografije možete pogledati ovdje

Izvor: Marijan Tadić, prof.

  :: opširnije :: 


objavio: Ivana Azenić  datum: 14. 3. 2024. 11:30

Održana regionalna razina kviza znanja i kreativnosti „Mreža čitanja“

Petero učenika 3. razreda opće gimnazije sudjeluje u projektu „Mreža čitanja“. U sklopu projekta je u petak, 8. ožujka, održan online kviz čija su pitanja temeljena na romanu Zorana Žmirića Hotel Wartburg te stripu Marjane Satrapi Perzepolis. Od njih petero, učenik Adrian Bočkinac prešao je bodovni prag te stekao pravo sudjelovanja na trećoj, nacionalnoj razini ovog natjecanja. Mentorica za kviz bila im je profesorica Marijana Molnar.

Osim kviza, Tena Barjaktarić, Adrian Bočkinac i Kata Majdenić sudjelovali su u „Mreži čitanja“ s multimedijskim uratkom temeljenim na istim djelima, kojeg su nadogradili za ovu regionalnu razinu natjecanja. Budući da je svrstan među najboljih deset uradaka, on je također prošao na nacionalnu razinu. Mentorica za multimedijski uradak bila im je školska knjižničarka Ivana Azenić. Nadograđen multimedijski uradak možete pogledati ovdje.

  :: opširnije :: 


objavio: Ivana Azenić  datum: 12. 3. 2024. 12:30

Županijsko Natjecanje iz matematike 2023./2024.

Natjecanje je održano  26. veljače 2024. u 3. gimnaziji u Osijeku. Na Natjecanju je sudjelovalo  19 učenika u B kategoriji i 17 učenika u A kategoriji iz sva četiri razreda srednje škole. Naši su se učenici natjecali u B kategoriji - opće gimnazije, jezične i klasične gimnazije  i ostale srednje škole. Troje naših učenika plasiralo se na županijsko Natjecanje. To su Florijan Kopić i Sara Pačarić iz 2. razreda opće gimnazije i Jakov Spajić iz 3. razreda opće gimnazije. U kategoriji 2. razreda Florijan Kopić osvojio je 1. mjesto, a Sara Pačarić  3. mjesto. Mentor im je prof. M. Tadić. U kategoriji 3. razreda Jakov Spajić osvojio je 3. mjesto. Mentor mu je prof. Lj. Brusač.

Čestitke učenicima na postignutim rezultatima!

  :: opširnije :: 


objavio: Ivana Azenić  datum: 11. 3. 2024. 12:40

Međužupanijsko natjecanje učenika strukovnih škola WorldSkills Croatia 2024.

U Srednjoj školi Matije Antuna Reljkovića u Slavonskom Brodu održano je međužupanijsko natjecanje u disciplini Agro za učenike strukovnih škola poljoprivredne struke. Na ovom je natjecanju sudjelovala učenica 4. razreda agrotehničara Dora Sigurnjak u pratnji mentora Mladena Maroslavca, mag. ing. agr. Zadatak je bio kompleksan, a sastojao se od teorijskog dijela, računskih zadataka i praktičnog rada. Učenica je osvojila osmo mjesto. Pohvala Dori za trud i pokazano znanje. Slike sa natjecanja možete pogledati ovdje.

Izvor: Mladen Maroslavac, mag. ing. agr.

  :: opširnije :: 


objavio: Ivana Azenić  datum: 8. 3. 2024. 08:38

Predstava "Budala za večeru"

Učenici i nastavnici Srednje škole Donji Miholjac šestog su ožujka u kinodvorani u Donjem Miholjcu gledali  predstavu  Budala za večeru u izvedbi glumaca Kazališta Virovitica (Gorana Košija, Sare Lustig, Gorana Vučka, Draška Zidara, Silvija Švasta i Ive Slavić), a u režiji Draška Zidara. Uživali su 90 minuta u izvrsnoj kazališnoj komediji i promišljali o ljudskim osobinama. U nastavku pročitajte što se događalo i pogledajte na fotografijama kako je izgledalo.

  :: opširnije :: 


objavio: Antonio Čmelak  datum: 7. 3. 2024. 18:18

Na Lidranu predstavljen novinarski rad „Bilo kuda, Baba svuda“

Na županijskoj smotri Lidrana, održanoj 27. veljače, predstavljen je novinarski rad učenika Doriana Vrbešića pod nazivom „Bilo kuda, Baba svuda: razgovor sa svestranim profesorom Tomislavom Livajom“. Mentorica mu je bila profesorica Ines Vrbešić.

Novinarski rad možete pročitati ovdje.

  :: opširnije :: 


objavio: Ivana Azenić  datum: 1. 3. 2024. 10:07

Obilježen Dan ružičastih majica

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv vršnjačkog nasilja, učenici 4. razreda agrotehničara obilježili su Dan ružičastih majica. Izradili su prezentaciju i plakat te su kao potporu obukli ružičaste majice.

Fotografije možete pogledati ovdje.

  :: opširnije :: 


objavio: Ivana Azenić  datum: 29. 2. 2024. 09:43

Posjet i degustacija u tvrtki Kanaan

Učenici 2. i 3. razreda turističko hotelijerskih komercijalista su 28.veljače u pratnji nastavnika Antonia Čmelaka posjetili tvrtku Kanaan u industrijskoj zoni Janjevci. Dočekao nas je vanjski suradnik g.Mladen Mamić, a glavni razlog posjeta je bilo sudjelovanje u degustaciji i testiranju kojim su učenici isprobavali različite vrste čipsa i flipsa te ocjenjivali njihov okus i izgled. Nakon sudjelovanja u istraživanju posjetili smo proizvodni pogon i skladišne prostore te se vratili punih ruku poklon paketa.

  :: opširnije :: 


objavio: Antonio Čmelak  datum: 28. 2. 2024. 17:55

Humanitarne aktivnosti školske zadruge Celestina

Humanitarna je sekcija školske zadruge Celestina do sada provela niz aktivnosti i na taj način podržala UNICEF-ov program, Marijine obroke i Hrvatski Caritas.

Naša je škola uključena u UNICEF-ov program Škole za Afrike koji pomaže obrazovanju djece kroz školski pribor, izgradnju škola i edukaciju nastavnika. Uplatili smo 268,00 eura za ostvarivanje programa.

Marijini obroci osiguravaju školske obroke i omogućuju gladnoj djeci da dođu u školu. Samo 22 € dovoljna su kako bi jedno dijete primalo obroke na mjestu obrazovanja tijekom cijele školske godine. Uplatili smo 132,00 eura i tako prehranili šestero djece škole u Zambiji koja se zove “Donji Miholjac – Sveti Mihael“.

Podržali smo i Nacionalni humanitarni program Hrvatskog Caritasa Za 1000 radosti - Na strani dobra. Rado smo se odazvali kupnji narukvica te smo dobrovoljnim prilogom prikupili 100,00 eura za najsiromašnije obitelji u Hrvatskoj.

  :: opširnije :: 


objavio: Ivana Azenić  datum: 21. 2. 2024. 11:29

Unutar projekta "Daj šapi glas" izrađene su kućice za pse

Učenici 1. razreda automehaničara i strojobravara izradili su kućice za pse koji su u skloništu Udruge za zaštitu životinja Boby DM. One su izrađene pod vodstvom njihovih nastavnika Vjekoslava Andračića i Samuela Tina Purgara te suradnika u nastavi Hrvoja Joba, a unutar projekta naše škole „Daj šapi glas“, čija je voditeljica školska knjižničarka Ivana Azenić, a suradnica nastavnica Lovorka Muminović, koja je ujedno i volonterka spomenute Udruge. Kućice su ujedno prevezli u sklonište Udruge te ih postavili.

Fotografije možete pogledati ovdje

  :: opširnije :: 


objavio: Ivana Azenić  datum: 16. 2. 2024. 10:12

Obilježili smo Valentinovo u našoj školi

Učenici 1.THK, 2.THK i 3.THK izradili su slastice, 2.CV/ PG i 1.CNC su zaslužni za dekoraciju škole a pano su izradili učenici 1.OG. Učenici su mogli uživati u glazbi uz fine slastice te poslati pisamce simpatiji.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Antonio Čmelak  datum: 15. 2. 2024. 19:43

Školsko natjecanje učenika strukovnih škola WorldSkills Croatia 2024. - Školsko natjecanje učenika poljoprivredne struke

Dana 8. veljače 2024. u Srednjoj školi Donji Miholjac održano je školsko natjecanje u disciplini Agro za državno natjecanje učenika strukovnih škola - WorldSkills Croatia u školskoj godini 2023./2024. Na natjecanju su sudjelovali učenici 4. razreda agrotehničara Luka Boro, Borna Golinac, Ivan Pobi i Dora Sigurnjak. Najbolji rezultat postigla je Dora Sigurnjak te se plasirala na međužupanijsko natjecanje koje će se održati u Slavonskom Brodu. Mentor učenicima je nastavnik Mladen Maroslavac, mag. ing. agr. Zadatak i tema ovogodišnjeg školskog natjecanja je iz područja povrćarstva, a sastojao se od teorijskog dijela, računskih zadataka i praktičnog rada. Iskrene čestitke natjecateljima i puno uspjeha Dori u daljnjem natjecanju!

Fotografije s natjecanja možete pogledati ovdje.

  :: opširnije :: 


objavio: Ivana Azenić  datum: 9. 2. 2024. 09:00

Dani poslova u turizmu

U organizaciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, učenici 2. i 3. razreda turističko hotelijerskih komercijalista s nastavnicima Antoniom Čmelakom i Sandrom Matković posjetili su Dane poslova u turizmu koji su održani u Osijeku 8.veljače.  Prvi dio posjeta je bila radionica na kojoj su se učenici upoznali s osobinama sezonskog zapošljavanaj u turizmu, a svoja iskustva i savjete su im prenijeli ljudi koji već dugi niz godina rade kao sezonski radnici u ugostiteljstvu. Nakon radionice obišli smo štandove hotelijerskih kompanija i upoznali se s vrstama radnih mjesta i uvjetima zapošljavanja, ali i mogućnosti obavljanja ljetne prakse.

  :: opširnije :: 


objavio: Antonio Čmelak  datum: 8. 2. 2024. 12:43

Stručna ekskurzija učenika Srednje škole Donji Miholjac u Italiju: VENECIJA - VERONA - PADOVA; FIERAGRICOLA

Učenici Srednje škole Donji Miholjac (1. OG, 2. AGRO, 2. AM/SB/TOK, 2. THK i 4. AGRO) i profesori Zvonimir Falamić, Josip Brodar, Nenad Perić, Kornelija Sabolek i Marijana Molnar od 1. do 4. veljače posjetili su Veneciju, Veronu i Padovu.

Prvi smo dan posjetili Veneciju. Do središta grada vozili smo se brodom – vaporettom. U pratnji stručnog vodiča Danijela Vrbešića posjetili smo: Sestire di Castello, Most uzdaha, crkve San Zaccharia, Prokurative... U kasnim poslijepodnevnim satima stigli smo u Veronu. Drugi dan posjetili smo sajam poljoprivrede Fieragricolu. To je već više od jednog stoljeća značajan događaj u svijetu poljoprivrede, a posebice stoga što jedini u Italiji pokriva sve teme i područja u poljoprivredi. Zadnjih godina sajam se organizira bijenalno, odvija se u Veroni u početkom veljače, svake parne godine.

  :: opširnije :: 


objavio: Ivana Azenić  datum: 7. 2. 2024. 09:57

Projekt „Lektira na mreži“ – učenicima SŠ Donji Miholjac potrebni su vaši glasovi

TREBAMO VAŠ GLAS! Učenici srednjih škola u drugoj su fazi projekta „Lektira na mreži“ dobili zadatak u digitalnom alatu Timetoast izraditi vremensku lentu za životopis autora jednog lektirnog djela ili neki drugi element koji je moguće prezentirati na ovaj način (radnja, životopis lika, putovanje lika i sl.). Od svih pristiglih uradaka, mentori (školski knjižničari) odabrali su najbolje (30 prvih mjesta) među kojima je i jedan uradak učenika naše škole pod šifrom LNM3059, koji su zajednički izradili Josipa Maršić, Mislav Mikić, Fran Sinković.

Sada Povjerenstvo i javnost od njih bira 5 najboljih. Za njihov uradak možete glasovati na poveznici 👉 https://sites.google.com/view/lektira-na-mrezi/kreativni-uradci/2023-2024-ii-faza/glasovanje-javnosti. Glasovati možete do 30. siječnja 2024. godine u 12 sati te tako svojim glasom nagraditi naše favorite.

Mentorice našim učenicima bile su profesorica Marijana Molnar i školska knjižničarka Ivana Azenić.

#LNM #lektira_na_mreži #hmšk #cnsl #školske_knjižnice #projekt #lektira #suradnja #hrvatski_jezik #nastava #IKT #UIKT #uradci #kreativnost

  :: opširnije :: 


objavio: Ivana Azenić  datum: 23. 1. 2024. 10:19

Predstava "Zmajevi koji ne lete"

U sportskoj dvorani naše škole je 19. siječnja odigrana predstava "Zmajevi koji ne lete" prema romanu Ivane Šojat te dramatizaciji i u režiji Damira Mađarića koja je nastala u suradnji HNK Osijek s kazalištem Oberon iz Koprivnice te Ravnateljstvom policije i Policijske uprave OBŽ. Osim naših učenika, predstavi su prisustvovali i učenici osmih razreda Osnovne škole August Harambašić iz D.Miholjca kao i učenici srednjih škola iz Orašja i Odžaka u Bosni i Hercegovini. Nakon predstave održan je okrugli stol pod nazivom "Izazovi prevencije zlouporabe droga" u kojoj su osim učenika i ravantelja naše škole sudjelovale doktorica Marija Kribl iz Centra za zdravstvenu zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i liječenje ovisnosti te Gordana Badovinac iz Područne službe zavoda za socijalni rad. U nastavku na fotografijama pogledajte kako je sve bilo uprizoreno.

  :: opširnije :: 


objavio: Antonio Čmelak  datum: 21. 1. 2024. 13:17

Praznici uz likovne radionice

U Srednjoj školi Donji Miholjac, u sklopu izvannastavnih aktivnosti održavaju se Likovnjaci pod vodstvom nastavnika Likovne umjetnosti Tomislava Livaje. Osim što tijekom godine izrađuju razne scenografije i velike projekte, tijekom praznika održavaju se likovne radionice crtanja „prema promatranju“. Učenici se rado odazivaju zbog opuštene atmosfere, iskušavanja novih iskustava, ali i „dodatnih bodova“ u nastavi Likovne umjetnosti.

Svakako su Likovnjaci, kao i druge izvannastavne aktivnosti, sjajan način kako da se slobodno vrijeme učenika kvalitetno iskoristi.

Fotografije učenika i njihove likovne uratke možete pogledati ovdje.

  :: opširnije :: 


objavio: Ivana Azenić  datum: 8. 1. 2024. 12:24

Izvješće o akcijama darivanja krvi u prvom polugodištu 2023./24. godine

Tijekom prvog polugodišta Gradsko društvo Crvenog križa Donji Miholjac organiziralo je tri akcije DDK-a. Na te se akcije odazvalo petero učenika (maturanata) naše škole: Florijan Horvat i Borna Golinac (4. AGRO) te Borna Job, Antun Laštre i Lovro Ćosić (4. OG). Florijan i Dorijan darivali su krv dva puta, a Lovro jedanput. Borna i Antun nisu darivali krv. Ovi se učenici pohvaljuju za odaziv na akcije, a ujedno pozivamo i ostale maturante da se tijekom 2. polugodišta odazovu u većem broju. Bit će na vrijeme obaviješteni o akcijama DDK-a.

  :: opširnije :: 


objavio: Ivana Azenić  datum: 29. 12. 2023. 10:54

Fototuristi posjetili Advent u Osijeku

Izvannastavnu aktivnost "Fototurist" koju vodi nastavnik Antonio Čmelak nastavili smo s posjetom Adventu u Osijeku. Tijekom 18. i 19. prosinca četrnaest učenika posjetilo je Osijek i fotografski zabilježilo atmosferu na Adventu. Osim toga izleti su imali i zabavni sadržaj tako da su se učenici imali priliku opustiti i na klizanju. Preko priložene poveznice možete pogledati fotoreportažu koju su učenici napravili tom prilikom. 

 
  :: opširnije :: 


objavio: Antonio Čmelak  datum: 28. 12. 2023. 21:10

Novi broj digitalnog časopisa aktiva ETTU naše škole

Izašao je 25. broj digitalnog časopisa aktiva Ekonomije, trgovine, ugostiteljstva i turizma naše škole u kojem možete saznati više o aktivnostima učenika i nastavnika našeg sektora tijkom studenog i prosinca ove školske godine preko ove poveznice, dok sve dosadašnje brojeve potražite u odjelu projekata na ovoj poveznici.

 
  :: opširnije :: 


objavio: Antonio Čmelak  datum: 28. 12. 2023. 19:45

Humanitarna prodaja sendviča u sklopu projekta Daj šapi glas

Za potrebe pasa Udruge za zaštitu životinja Boby DM, a u sklopu školskog projekta „Daj šapi glas“, u našoj su školi organizirane četiri prodaje sendviča pod velikim odmorom. Od prodaje je ukupno, zajedno s donacijama, zarađeno 226,40 eura. Ovu je akciju prodaje sendviča predložila i vodila nastavnica Lovorka Muminović, koja je ujedno i volonterka spomenute Udruge, a u suradnji sa školskom knjižničarkom Ivanom Azenić. Prikupljeni novac uplaćen je na račun Udruge. Zahvaljujemo učenicima i nastavnicima koji su kupnjom sendviča i donacijama podržali ovu humanitarnu akciju. Fotografije možete pogledati ovdje.

  :: opširnije :: 


objavio: Ivana Azenić  datum: 28. 12. 2023. 09:14

Pobjednici nagradnog natječaja za učenike „Pod svjetlima Betlehema“

Profesorice Hrvatskoga jezika organizirale su nagradni natječaj za učenike naše škole pod nazivom „Pod svjetlima Betlehema“. Učenici su za ovaj natječaj pripremili vlastite literarne i/ili likovne radove vezane uz Božić i božićne motive. U literarnom izričaju treće mjesto osvaja Lana Zetaić sa sastavkom „Ta badnja večer“, drugo Niko Kovač sa sastavkom „Zadnja jelka pred očima“, a prvo mjesto Anja Pačarić s pjesmom „Te tihe noći“. U likovnom izričaju treće mjesto osvaja Laura Bogatić, drugo Nikolina Švaljek, a prvo mjesto Zrinka Puljić. Nagrade i priznanja su im dodijeljeni na kraju programa "Školska božićna čarolija". Čestitamo nagrađenim učenicima! Pristigli radovi izloženi su na panou u holu naše škole. Nagrađene radove možete pogledati i pročitati ovdje.

  :: opširnije :: 


objavio: Ivana Azenić  datum: 28. 12. 2023. 08:03

Održana školska razina kviza znanja i kreativnosti "Mreža čitanja"

Učenici 3. razreda opće gimnazije Tena Aladić, Tena Barjaktarić, Adrian Bočkinac, Kata Majdenić i Jakov Spajić sudjeluju u projektu „Mreža čitanja“. U sklopu projekta je u petak, 8. prosinca održan online kviz čija su pitanja temeljena na romanu Zorana Žmirića Hotel Wartburg. Svih petero učenika zadovoljili su bodovni prag te prošli na regionalnu razinu natjecanja. Mentorica za kviz bila im je profesorica Marijana Molnar. Osim kviza, Tena Barjaktarić, Adrian Bočkinac i Kata Majdenić sudjelovali su u izradi multimedijskog uratka temeljenog na istom romanu te također prošli na regionalnu razinu natjecanja. Mentorica za multimedijski uradak je školska knjižničarka Ivana Azenić. Fotografije s natjecanja možete pogledati ovdje, a multimedijski uradak na sljedećoj poveznici.

  :: opširnije :: 


objavio: Ivana Azenić  datum: 11. 12. 2023. 10:37

Sirevi u ugostiteljskom posluživanju

Učenici 3.razreda turističko hotelijerskih komercijalista na nastavi ugostiteljskog posluživanja učili su o sirevima. Pripremili su jela od sira, salate, sendviče i poslužili razne vrste sireva od svježih, preko mekih sa plemenitom plijesni do tvrdih.  Sirevi se poslužuju sa krekerima, suhomesnatim proizvodima, voćem, medom, marmeladom, orašastim plodovima. Kako je sve skupa posloženo možete vidjeti na fotografijama u nastavku vijesti.

  :: opširnije :: 


objavio: Antonio Čmelak  datum: 9. 12. 2023. 11:27

Superjunaci gimnazijalci na nastavi Hrvatskoga jezika

Učenici 1. razreda opće gimnazije izabrali su svog omiljenog  superjunaka ( Spiderman, Black Widow, Thor, Doctor Strange, Batman i Zagor)  te  u timovima ga predstavili tako da su obuhvatili sljedeće elemente: identitet (ime i prezime – ako ga ima), alias (drugo ime), objasnili etimologiju – podrijetlo i značenje imena,  podrijetlo junaka: gdje se prvi put pojavio, tko ga je stvorio (strip – autor, naziv, godina pojavljivanja), osobine i sposobnosti, specifična obilježja, kostim, preobrazba (ako se događa), područje djelovanja (grad), misija (cilj, osnovna težnja: za što se bori), tko mu je protivnik, neprijatelj, iskušenja koja prolazi, eventualna smrt i povratak u život, ishod njegovih nastojanja i djelovanja, objasnili su razloge popularnosti i prihvaćenosti izabranoga superjunaka te iznijeli svoj doživljaj i mišljenje o njemu.

  :: opširnije :: 


objavio: Ivana Azenić  datum: 4. 12. 2023. 09:40

Fototuristi posjetili Vukovar

Od ove školske godine u našem kurikulumu imamo novu izvannastavnu aktivnost "Fototurist" koju vodi nastavnik Antonio Čmelak. Cilj je kroz posjete mjestima Slavonije i Baranje upoznati učenike s kulturnom i povijesnom baštinom, ljepotom našeg kraja i turističkim atrakcijama. Izleti obuhvaćaju i kratku edukaciju o fotografiranju, a učenici usvojene vještine odmah koriste da ovjekovječe zanimljivosti posjećene destinacije. Osam djevojaka 1.THK razreda s voditeljem su za prvi izlet izabrali Vukovar kojeg su posjetili 26.studenog te su osim izleta odali i počast stradalnicima domovinskog rata i žrtvama Vukovarske tragedije zapalivši lampione na Memorijalnom groblju i Ovčari tjedan dana nakon godišnjice Vukovarskih stradanja. Preko priložene poveznice možete pogledati fotoreportažu koju su učenici napravili tom prilikom. 

  :: opširnije :: 


objavio: Antonio Čmelak  datum: 3. 12. 2023. 22:24

Natjecanje u prezentaciji turističke destinacije u Vinkovcima

U Vinkovcima je 1.prosinca održano natjecanje u prezentaciji turističke destinacije pod nazivom "Priče grada Oriona". Ovo je bilo prvo natjecanje iz podsektora turizma na kojem smo ikada nastupili s našim učenicima, a veliki interes i trud pokazala su dva time iz 2.razreda turističko hotelijerskih komercijalista Goran Baltić i Jakov Vukušić te Nives Vuksanić i Anela Horvat-Hrvoj koji su pod mentorstvom nastavnika Antonia Čmelaka probili led i stekli vrijedna iskustva za buduća natjecanja. Podjelom 4.mjesta učenici su se iskazali u konkurenciji uglavnom učenika trećih i četvrtih razreda njihovog zanimanja kao i turističkih tehničara.

  :: opširnije :: 


objavio: Antonio Čmelak  datum: 2. 12. 2023. 22:05

Dani hrvatskog turizma

Svake godine se po završetku sezone održavaju Dani hrvatskog turizma kao prilika da se susretnu turistički i ugostiteljski djelatnici, a također i da se podijele nagrade za najuspješnije. Ove godine Dani su održani u Rovinju 9. i 10. studenog, a učenici 1.THK razreda su istražili ovogodišnje dobitnike nagrada te izradili prigoni pano na kojem su predatvili najbolje turističke djelatnike i organizacije u različitim kategorijama. Najprestižniju nagradu "Turističku destinaciju godine" ponio je grad Dubrovnik. Slavonija je također iznjedrila nekoliko dobitnika turističkih nagrada. Đakovački vezovi su proglašeni najboljim turističkim događajem godine, Daruvarske toplice su dobile nagradu u zdravstvenom turizmu, a Muzej bećarca iz Pleternice za najbolji kulturni turizam. 

  :: opširnije :: 


objavio: Antonio Čmelak  datum: 28. 11. 2023. 21:01

Sudjelovanje na Kamelija kupu i Danima hrvatskog kulinarstva

Učenici 3. razreda turističko-hotelijerskog komercijalista Kristijan Babić i Mia Sudarić sudjelovali su od 20. do 24.11. na manifestaciji „Kamelija kup i Dani hrvatskog kulinarstva“ u organizaciji Hrvatskog kuharskog saveza i Regionalnog centra kompetentnosti Ugostiteljsko-turističke škole Osijek u Gospodarskom centru Osječko-baranjske županije. Na ovom velikom događaju koji je organiziran pod pokroviteljstvom HKS-a, Podravke, Dukata, Veleučilišta Aspira, Dora trgovine, Ministarstvo turizma i sporta te Hrvatske turističke zajednice.  U središtu natjecanja bilo je i 13. natjecanje učenika Kamelija kup organizirano u okviru projekta RCK VirtuOS na kojemu je sudjelovalo više od 20 srednjih strukovnih škola koje je predstavljalo 65 učenica/učenika i njihovih 48 mentorica/mentora u disciplinama Kuharstvo, Slastičarstvo i Posluživanje te su uspješno prezentirali usvojena znanja i vještine te odmjerili snage s najboljima. Naši su se učenici natjecali  u kategoriji Kuharstvo u kojoj su morali prigotoviti hladno predjelo od šarana, kao glavno jelo svinjski lungić , a tema deserta je bila jabuka i suha šljiva. Ovaj je događaj za nas bio vrlo poučan, zanimljiv te ujedno i prilika da pokažemo što smo do sada naučili kao i prilika da neprestano učimo i usavršavamo se. U prilogu su fotogtrafije.

  :: opširnije :: 


objavio: Antonio Čmelak  datum: 28. 11. 2023. 09:34

Jednodnevna ekskurzija naših učenika u Zagreb

Učenici  2., 3. i 4. razreda opće gimnazije te 3. razreda strojarskih računalnih tehničara dana 11. studenoga 2023. godine posjetili su Zagreb. Voditelji ekskurzije bili su profesori Marijan Tadić, Tonka Šapina i Kristina Veselovac.

Pri dolasku u Zagreb prvo smo posjetili Tehnički muzej Nikole Tesle. Učenici su se upoznali s izumima Nikole Tesle: magnetskim poljem, izmjeničnom strujom, prijenosom električne energije, upravljanjem daljinskim upravljačem… Bilo je zanimljivo vidjeti neke pokuse – sa svjetlećim neonskim cijevima, Teslino jaje i Faradejev kavez. Nakon Teslinog laboratorija mogli smo upoznati ostale sadržaje muzeja, a to su proizvodnja i prerada nafte, oruđe i alat za obradu tla, povijest razvoja motora automobila, zrakoplova i brodova, korištenje vjetra za proizvodnju električne energije, princip rada nuklearne elektrane Krško i ostalo.

  :: opširnije :: 


objavio: Ivana Azenić  datum: 23. 11. 2023. 08:57

Posjet učenika prvih razreda opće gimnazije i turističko-hotelijerskih komercijalista Gradskoj knjižnici grada Donjeg Miholjca

U petak, 17. studenog učenici prvog razreda opće gimnazije i prvog razreda turističko-hotelijerskih komercijalista posjetili su Gradsku knjižnicu Grada Donjeg Miholjca u pratnji profesorica Marijane Molnar i Melite Cenbauer Zetaić. Posjet je organiziran povodom Mjeseca hrvatske knjige koji se održavao od 15. listopada do 15. studenoga. Ravnateljica knjižnice Marinela Šmider i knjižničar Luka Balković održali su nam zanimljivo predavanje o medijima i medijskoj pismenosti. Učenici su na predavanju naučili nešto o knjižnici i načinu raspoređivanja knjiga, kako koristiti katalog knjižnice i o tome trebaju li vjerovati određenim internetskim stranicama, slikama i videima koje vide na društvenim mrežama. Naučili su kako prepoznati koji je izvor stvaran i kojim izvorima možemo vjerovati. Na kraju su učenici besplatno učlanjeni u  knjižnicu, išli su u razgledavanje izloženih knjiga te je uspješno odigran kviz u kojem su provjerili naučeno s predavanja. Fotografije s ovog posjeta možete pogledati ovdje.

  :: opširnije :: 


objavio: Ivana Azenić  datum: 23. 11. 2023. 07:57

Projekt „Lektira na mreži“ – učenicima SŠ Donji Miholjac potrebni su vaši glasovi

TREBAMO VAŠ GLAS! Učenici srednjih škola u prvoj su fazi projekta „Lektira na mreži“ dobili zadatak u digitalnom obliku izraditi ovitak knjige – prednju i stražnju stranu, hrbat i preklopne listove. Od svih pristiglih uradaka mentori (školski knjižničari) odabrali su najbolje (30 prvih mjesta) među kojima je i jedan uradak učenika naše škole pod šifrom LNM8027, koji su zajednički izradili Tena Aladić, Sara Kustura, Sunčića Mandić i Amelie Pavin.

Sada Povjerenstvo i javnost od njih bira 5 najboljih. Za njihov uradak možete glasovati na poveznici 👉  https://sites.google.com/view/lektira-na-mrezi/kreativni-uradci/2023-2024-i-faza/glasovanje-javnosti  Glasovati možete do 30. studenoga 2023. godine u 12 sati te tako svojim glasom nagraditi naše favorite. smiley

Mentorice našim učenicima bile su profesorica Marijana Molnar i školska knjižničarka Ivana Azenić.

#LNM #lektira_na_mreži #hmšk #cnsl #školske_knjižnice #projekt #lektira #suradnja #hrvatski_jezik #nastava #IKT #UIKT #uradci #kreativnost

 

  :: opširnije :: 


objavio: Ivana Azenić  datum: 20. 11. 2023. 12:05

„Knjiga i straničnik – savršeni par!“ u mjesecu hrvatske knjige

Na nagradnom natječaju „Knjiga i straničnik – savršeni par!“ u organizaciji Gradske knjižnice Slavonski Brod sudjelovali su i naši učenici 1. razreda opće gimnazije. Straničnike u digitalnom obliku izrađivali su pod mentorstvom svoje profesorice Hrvatskoga jezika Marijane Molnar. Školska knjižničarka Ivana Azenić izradila je digitalnu izložbu njihovih vrlo kreativnih i maštovitih radova. Izložbu koja se pokreće kao videozapis možete pogledati ovdje.

  :: opširnije :: 


objavio: Ivana Azenić  datum: 17. 11. 2023. 07:50

Intervjui u Književnosti bez granica povodom Mjeseca hrvatske knjige

Ovogodišnje izdanje Mjeseca hrvatske knjige ima naziv „Književnost bez granica!“ i posvećeno prevoditeljima, odnosno, književnom prevođenju. Cilj je ovogodišnje manifestacije ukazati na važnost prevoditelja te izvesti na svjetla pozornice ove velike znalce o kojima se malo zna; podsjetiti na neprocjenjivu vrijednost književnog prevođenja zahvaljujući kojemu strana književnost, njezini klasici i suvremenici, hrvatskim čitateljima prestaju biti strani. Zahvaljujući kojemu i hrvatska književnost leti preko granica svoje domovine i osvaja inozemnu publiku, daleko izvan granica Schengena. Tragom ovog razmicanja jezičnih barijera, ovogodišnji slogan glasi „Nek' ti riječ ne bude strana(c)“. Također, ova je godina proglašena Europskom godinom vještina, pa se i prevođenje kao vještina uklapa u ovaj poticaj odaslan iz Europske unije. Povodom toga, učenici 2. i 3. razreda opće gimnazije, pod mentorstvom svoje profesorice Hrvatskoga jezika Marijane Molnar, osmislili su pitanja za intervju s dvije naše sugrađanke koje se bave prevoditeljstvom.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Ivana Azenić  datum: 16. 11. 2023. 09:30

Neškolski sat o knjigama i radionica uveza

U našoj je školi 13. studenog 2023. održano zanimljivo predavanje i radionica u sklopu projekta Ruksak (pun) kulture Ministarstva kulture i medija. Naša je škola po drugi  put u sklopu ovog projekta ugostila profesionalne umjetnike i stručnjake u kulturno-umjetničkom području. Riječ je Stanislavu i Ani Mariji Habjan, koji su učenicima 2. i 3. razreda opće gimnazije održali predavanje "Neškolski sat o knjigama" i radionicu knjižnih uveza.  Cilj je ovog predavanja i radionice bio potaknuti učenike na osobni, autorski pristup književnosti, na prepoznavanje i osjećanje knjige kao jedinstvenog i osnovnog medija prijenosa “naše stvarne mašte i osjećaja, istinskog iskustva duše”.

  :: opširnije :: 


objavio: Ivana Azenić  datum: 15. 11. 2023. 11:34

Provedena akcija „Solidarnost na djelu 2023.“

U školi  smo proveli akciju „Solidarnost na djelu 2023.“ Akciju organizira Hrvatski Crveni križ, a provode ju Gradska društva Crvenog  križa. To je 51. sabirna akcija po redu. Prva je organizirana 1973. godine. Cilj je prikupiti prehrambene namirnice ili novčane priloge kako bi se pomoglo obiteljima s težim socijalnim stanjem.

U našoj je školi akcija započela 16. listopada 2023. godine, a završila je 3. studenog 2023. godine. Razrednici su prikupljali novčane priloge od učenika, a djelatnici su  svoje priloge ostavljali u za to pripremljenu kutiju u zbornici. Za novčani prilog učenici su dobili  bon koji im služi kao podsjetnik da su sudjelovali u akciji. Ukupno je prikupljeno  140,68 eura. Prikupljeni novac predat ćemo Gradskom društvu Crvenog križa Donji Miholjac. Ti će se novci iskoristiti za pakete prehrambenih namirnica koji će se podijeliti obiteljima koje su u potrebi. Zahvaljujem djelatnicima i učenicima, a posebno razrednicima na sudjelovanju u akciji. Svaki je cent važan. Hvala u ime onih koji će primiti pakete pomoći. Nadam se da će im ova vrsta pomoći, bar nakratko, olakšati svakodnevni život.

  :: opširnije :: 


objavio: Ivana Azenić  datum: 14. 11. 2023. 11:29

Održano predavanje na temu financijske pismenosti

U sklopu školskog projekta Financijska pismenost, koju provodi profesorica Sandra Matković, u Srednjoj školi  Donji Miholjac danas je obilježen Dan štednje. Tim je povodom održano predavanje učenicima i nastavnicima na temu Financijska pismenost. Predavanje su održali financijski konzultanti iz tvrtke FinPlan –  Senka Švogor, Gordana Vučić i Ervin Đakmić. Učenici i nastavnici mogli su čuti o važnosti upravljanja svojim novcem, kako pametno planirati potrošnju i mogućnostima investiranja.

Kako neki učenici uskoro završavanju svoje školovanje i stupaju na tržište rada, samim tim postat će i obveznici 1. i 2. mirovinskog stupa. Budući da su sredstva iz 2. mirovinskog stupa naša osobna imovina, za razliku od sredstava iz 1. mirovinskog stupa, a mirovinska društva ta sredstva ulažu na tržištima kapitala, na taj će način i učenici postati investitori. Upravo zbog toga je važno da sami odaberu  mirovinsko društvo koje će ima donijeti najviše prihode. Osim toga, upoznali su se i s mogućim kategorijama  A, B i C unutar samog mirovinskog društva.  Važnost planiranja potrošnje vlastitih prihoda i moguća ulaganja kako bi novac postao aktivna imovina samo su neke od tema s kojima su se učenici upoznali kako bi stekli vještine aktivnog upravljanja svojim novcem.

Fotografije s predavanja možete pogledati ovdje.

  :: opširnije :: 


objavio: Ivana Azenić  datum: 6. 11. 2023. 12:53

24. broj digitalnog časopisa aktiva ETTU naše škole

Izašao je 24. broj digitalnog časopisa aktiva Ekonomije, trgovine, ugostiteljstva i turizma naše škole u kojem možete saznati više o aktivnostima učenika i nastavnika našeg sektora od početka nove školske godine preko ove poveznice, dok sve dosadašnje brojeve potražite u odjelu projekata na ovoj poveznici.

  :: opširnije :: 


objavio: Antonio Čmelak  datum: 31. 10. 2023. 21:55

Najava predavanja na temu financijske pismenosti

U sklopu školskog projekta Financijska pismenost koji provodi profesorica Sandra Matković, Srednja škola Donji Miholjac organizira predavanje na istoimenu temu. Predavanje će održati predstavnici tvrtke za financijska savjetovanja FinPlan u četvrtak, 2. 11. 2023. u 12,15 u holu naše škole. Pozivamo sve zainteresirane učenike, nastavnike i građane koji žele naučiti nešto više o tome kako upravljati svojim novcem da nam se pridruže. U nastavku možete pogledati poziv.

  :: opširnije :: 


objavio: Ivana Azenić  datum: 27. 10. 2023. 12:21

Edukacijska radionica izrade aranžmana

Srednja škola Ilok pozvala je naše profesorice cvjećarstva i aranžiranja, te pedagoginju da održe edukacijsku radionicu izrade aranžmana za blagdan Svih Svetih. Profesorice Kornelija Sabolek i Jelica Ljubek mentorirale su na dvosatnoj radionici izradu više od 20-tak aranžmana koji će biti izloženi na prodaju kroz Iločku srednjoškolsku zadrugu. Pedagoginja je pripremila dobra iskustva kroz izvannastavne i projektne aktivnosti, te upoznala kolege iz Iloka sa gospodarskim programom sektora poljoprivrede naše srednje škole. Ovo je bilo predivno iskustvo te se veselimo ponovljenoj suradnji.

  :: opširnije :: 


objavio: Antonio Čmelak  datum: 26. 10. 2023. 21:15

Obilježavanje Europskog tjedna kodiranja

U sklopu školskog projekta međupredmetne suradnje Kodirajno zajedno, učenici 1. MPM-a i 2. THK obilježili su CodeWeek na nastavi Informatike i Organizacije poslovanja poduzeća u ugostiteljstvu. Učenici 1. razreda MPM-a su na nastavi Računalstva, s nastavnicom L. Muminović, instalirali program Sonic Pi, alat za kodiranje glazbe, upoznali se s osnovama rada u sučelju ovog kreativnog „programskog jezika“ te kreirali svoje prve glazbene uratke. Učenici 2. THK su na  nastavi predmeta  Organizacija poslovanja poduzeća u ugostiteljstvu, s nastavnicom S. Matković, koristeći alat za programiranje Strach, „programirali“ pitanja za ponavljanje gradiva.

 Fotografije možete pogledati ovdje.

  :: opširnije :: 


objavio: Ivana Azenić  datum: 24. 10. 2023. 12:24

Four seasons picnic - jesenski piknik u perivoju

20. listopada učenici zanimanja turističko hotelijerskih komercijalista održali su prvi sezonski piknik s temom jeseni u perivoju dvorca Mailath. Na pikniku je sudjelovalo 30 učenika koji su pod vodstvom nastavnika Antonia Čmelaka i Ivane Pleše pripremili svoje piknik košare u skladu s plodovima jeseni, ponijeli dekice te se družili u prirodi, ali i međusobno natjecali. Ocjenjivački sud koji su pored nastavnika organizatora činile i nastavnice Goranka Lengyel Komušanac i Sandra Matković je ocijenio prezentaciju pripremljenih košara u kojima se našlo kreativnih i ukusnih pripravaka od štrudli s jabukama, muffina, bundevara, zapečenih jabuka s orašastim plodovima, sandwicha s kobasionom, lukom i jabukama, pita od jabuka, kolača s mrkvom ... pa do čajeva i prirodnih sokova od jabuke. Proglašene su najbolje piknik košare po razredima , ankon čega je uslijedila degustacija svega pripremljenog te su se počeli raditi planovi za slijedeći, zimski piknik u prosincu. U nastavku vijesti pogledajte kako su se učenici pripremili za ovo druženje.

  :: opširnije :: 


objavio: Antonio Čmelak  datum: 21. 10. 2023. 09:06

Iz vrta i polja do našeg stola

18.listopada realizirali smo prvi dio projekta "Iz vrta i polja do našeg stola" u suradnji s područnim školama Kapelna i Ivanovo pri OŠ A. Starčević Viljevo. Cilj projekta je osvijestiti učenike o načinima uporabe plodova zemlje u kuhinji, pravilnom odlaganju otpada te aktivno sudjelovanje u prigotovljavanju jela. Učenici u svojim područnim školama njeguju školski vrt u kojemu uzgajaju začinsko bilje od kojih pripravljaju čajeve, ali se bilje može koristi i u kuhinji. Zajedničkim snagama učenici OŠ i usmjerenja THK su prigotovljavali slastice od jabuka, koje su nam poklonili uz začine, kruh te ukusne čajeve od kadulje i mente. Isto tako za učenike je bila organizirana radionica na temu "Plodovi vrta i polja" u kojoj su na kreativan način ponovili sadržaje o namirnicama koje smo koristili u praktikumu. Ovim projektom smo ujedno obilježili i Svjetski dan hrane te Svjetski dan jabuka. Sljedeća faza projekta slijedi nam u proljeće kada uzvraćamo susret područnim školama. Radionica je bila zabavna i vesela uz rad, pjesmu i ples. Kordinatorice projekta su Daria Perić i  Ivana Pleša, a u pratnji učenika bila je i učiteljica Tajana Hrupački.  Slastice koje su pripremili možete pogledati na fotografijama. Radujemo se sljedećem susretu, a do tada u nastavku pogledajte kako je sve skupa izgledalo.

  :: opširnije :: 


objavio: Antonio Čmelak  datum: 19. 10. 2023. 21:54

Svjetski dan hrane

Danas je uspješno obilježena međupredmetna suradnja obilježavanjem svjetskog dana hrane.U fokusu je bila namirnica BUNDEVA. Učenici agrotehničari, cvjećari i turističko- hotelijerski komercijalisti isprobali su recepte, specifičnosti uzgoja, dekorativnu ulogu, nutritivne i hranidbene specifičnosti bundeve te na taj način educirali vršnjake ali i razveselili pripremljenim iznenađenjima. U nastavku pogledajte kako je izgledalo.

  :: opširnije :: 


objavio: Antonio Čmelak  datum: 16. 10. 2023. 20:38

Proizvodnja jabučnog octa

Učenici poljoprivredne struke (zanimanja: Agrotehničar i Cvjećar) uz vodstvo profesora Mladena Maroslavca i suradnika u nastavi Hrvoja Joba kao i prošlih godina sudjeluju u proizvodnji jabučnog octa. Taj proizvod je prepoznat i vrlo tražen kod naših kupaca na mnogim sajmovima i događanjima na kojima sudjeluje školska učenička zadruga Celestina. Učenici su upoznali postupak dobivanja i proces proizvodnje jabučnog octa. Na taj način stječu vještine i praktična znanja koja mogu iskoristiti za vlastite potrebe ili kao poduzetničku ideju na svom životnom putu. Fotografije pogledajte u nastavku.

  :: opširnije :: 


objavio: Antonio Čmelak  datum: 14. 10. 2023. 22:17

Cvjetni atelje

Učenici cvjećari drugog i trećeg razreda izložili su realizirani projekt "Cvjetni atelje" s temom jeseni. Podsjetimo se da je cvjetni atelje dobio nagradu za najbolju poduzetničku ideju 2022.godine. Mentorice projekta su nastavnice Kornelija Sabolek i Jelica Ljubek. U nastavku pogledajte fotografije.

  :: opširnije :: 


objavio: Antonio Čmelak  datum: 13. 10. 2023. 09:50

Dan mentalnog zdravlja

Dan mentalnog zdravlja 10.studenog u našoj školi obilježio se nošenje zelene vrpce, panoom savjeta i edukativnim predavanjem psihologinje Tamare Gazdek.

  :: opširnije :: 


objavio: Antonio Čmelak  datum: 10. 10. 2023. 22:40

Kuharstvo i ugostiteljsko posluživanje tijekom rujna

Tijekom proteklog mjeseca rujna učenici smjera THK odradili su mnoge zanimljive aktivnosti među kojima je i međupredmetna suradnja iz Kuharstva i Ugostiteljskog posluživanja, pripremili su deserte od svježeg i kuhanog voća, te tamne i svijetle umake i hladna predjela. Fotografije pogledajte u nastavku.

  :: opširnije :: 


objavio: Antonio Čmelak  datum: 9. 10. 2023. 22:30

Planinarski izlet učenika, članova planinarske skupine

Planinarska skupina Srednje škole Donji Miholjac sa voditeljem Mladenom Maroslavac 7. listopada sudjelovala je na planinarskom izletu pod nazivom Osječki pješački put. Po lijepom sunčanom vremenu te u dobrom raspoloženju prehodali smo laganu pješačku poučnu stazu od Osijeka do udičarskog doma u Josipovcu koja se pruža uz Dravu do ušća Karašice dužine oko 13 km. Po završetku dočekao nas je ručak, kolači i druženje. Pomalo umorni ali ispunjeni zadovoljstvom i lijepim utiscima očekujemo slijedeći izlet. Umor prolazi, zadovoljstvo ostaje. Fotografije pogledajte u nastavku.

  :: opširnije :: 


objavio: Antonio Čmelak  datum: 7. 10. 2023. 16:28

Izlet u Graz povodom Dana učitelj

Svake godine, 5. listopada, obilježava se Dan učitelja. Ove godine su nastavnici organizirali izlet povodom Dana učitelja i to u Austriju. Nastavnici su tako, uz stručno vodstvo, posjetili tvornicu čokolade Zotter, gdje su imali priliku vidjeti cijeli proces proizvodnje čokolade od polja do gotovog proizvoda te kušati različite vrste čokolade. Nakon toga uputili su se u Graz, gdje su u pratnji stručnog vodiča obišli samu gradsku jezgru te posjetili Murinsel, Kunsthaus, Schlossberg i dakako najpoznatiju znamenitost Graza Uhrturm (gradski sat). Nakon toga su imali prilike kušati neke od austrijskih specijaliteta u obližnjim restoranima. Fotografije s izleta pogledajte u nastavku.

  :: opširnije :: 


objavio: Antonio Čmelak  datum: 6. 10. 2023. 22:35

Ustanak hrvatskih velikaša - Ustanak kmetova

U subotu, 30.9.2023. učenici 1., 2. i 3. razreda THK sudjelovali su na manifestaciji "Ustanak hrvatskih velikaša - Ustanak kmetova". Dio učenika  iz 2.i 3. razreda su pod vodstvom nastavnice Pleša, na štandu UZ Celestina prodavali zadružne proizvode, dok su učenice 1. razreda volontirale prodavajući bonove za piće posjetiteljima. Manifestacija je bila odlično organizirana i izvrsno posjećena. Učenicima su aktivnosti koje su odrađivali bile zabavne i poučne.

  :: opširnije :: 


objavio: Antonio Čmelak  datum: 3. 10. 2023. 19:50

Natjecanje cvjećara "Vodomar"

Veronika Vidaković i Lucija Kranjčević - Milišić sudjelovale su na međunarodnom natjecanju učenika srednjih škola koje organizira Općina Njemci u sklopu 2. izložbe cvijeća pod nazivom Jesenska metamorfoza "Vodomar". Natjecanje je održano 30. rujna 2023.godine na izletištu Sopotac. Na natjecanju su sudjelovali učenici iz Švedske, Slovenije, Srbije i učenici cvjecari iz Hrvatske. Učenice iz naše škole osvojile su 6. mjesto

  :: opširnije :: 


objavio: Antonio Čmelak  datum: 2. 10. 2023. 13:39

Hrvatski jezik na državnoj maturi

Na stranicama Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja objavljen je ispitni katalog za državnu maturu u ovoj školskoj godini. Na državnoj maturi 2023./2024. piše se interpretacijski školski esej koji mora imati najmanje 440 riječi. Esejski zadatak sastoji se od polaznoga pitanja ili tvrdnje, ulomka iz književnoga djela s popisa obveznih djela i smjernica za pisanje. Ispit se provodi u dva dana. Prvi dan provedbe ispituju se Čitanje, književnost i hrvatski jezik i Sažetak, a drugi dan provedbe ispituje se Školski esej. U nastavku vijesti nalaze se ostale informacije za hrvatski jezik na državnoj maturi, a na poveznici naše web stranice potražite skripte i ostale korisne informacije.

  :: opširnije :: 


objavio: Antonio Čmelak  datum: 1. 10. 2023. 16:17

Trčanjem do zdravlja

Na gradskoj manifestaciji "Trčanjem do zdravlja 2023." nastupili su i učenici naše škole te u kategoriji srednjoškolaca osvojili slijedeća postolja: djevojke 1.Ena Zemunić, 2. Jana Nikolić,3. Anamarija Josić i 4. Dajana Gregorović, a momci 1. Lovro Golinac, 2. Dorijan Vrbešić, 3. Niko Kovač i 4. Matej Ćosić.

  :: opširnije :: 


objavio: Antonio Čmelak  datum: 30. 9. 2023. 13:00

Državna smotra učeničkih zadruga u Poreču

Od 26. do 29. rujna naši zadrugari uspješno su predstavili rad naše zadruge na Državnoj smotri učeničkih zadruga u Poreču. Izlaganjima i praktičnim radom oduševili su svako povjerenstvo. Florijan Horvat i Borna Golinac predstavljali su štand sa temom "Mekana šarene mozgalice" i demonstraciju praktičnog dijela njezine izrade šivanjem na šivačoj mašini. Dora Sigurnjak branila je istraživački rad na temu "Vještinom šivanja dopoduzetniškog uspona zadruga" i osvojila zavidno 3.mjesto. Mentorice su Kornelija Sabolek i Mirta Grozdanić Falamić. Ovogodišnjim sudjelovanjem zadruga je dobila mnoge pohvale i ponude za daljnje suradnje. U nastavku pogledajte kako je izgledalo na terenu.

  :: opširnije :: 


objavio: Antonio Čmelak  datum: 29. 9. 2023. 16:37

Europski dan jezika

26.rujna obilježava se Europski dan jezika. Kao i svake godine, naši učenici i nastavnici su ga i ove godine obilježili. Ove godine učenici su trebali upoznati znakovni jezik. Na panou u holu postavljen je plakat sa znakovnom abecedom, a putem qr koda su mogli pogledati i video i naučiti kako pokazati znakove abecede. Nakon toga su trebali naučiti kako slovkati svoje ime znakovnim jezikom, snimiti se kako ga slovkaju, te uploadati snimak qr code linkom na Padlet ploču. Prof. Goranka Lengyel-Komušanac je s učenicima 3.og uredila pano, te s 3.og i 2.thk na nastavi snimila slovkanje imena. Prof.Dasović Karolina se uključila u aktivnost s 1.og, a ostali učenici (4.og i 4.kom) napravili su svoje snimke van nastave i samostalno ih uploadali. Kako izgleda slovkanje imena možete pogledati na Padletu. U nastavku vijesti pogledajte fotografije.

  :: opširnije :: 


objavio: Antonio Čmelak  datum: 27. 9. 2023. 21:25

Županijske nagrade za izvrsne u školskoj godini 2022./23.

U izvrsnošću ispunjenom Gospodarskom centaru OBŽ, za ostvarene uspjehe, trud i rad župan Ivan Anušić i pročelnica Miranda Glavaš-Kul nagradili su 595 najboljih učenika završnih generacija i njihove mentore. Naši učenici nagrađeni su i u kategoriji SMOTRE. Čestitamo Borni Golincu, Florijanu Horvatu, Franu Periću i Luciji Knežević.

  :: opširnije :: 


objavio: Antonio Čmelak  datum: 21. 9. 2023. 20:29

Kreativnost na ugostiteljskom posluživanju

Učenici 3.THK razreda su na nastavi ugostiteljskog posluživanja posluživali različite vrste zajutraka i pripremali hladna predjela od mesa i voća kao što su dinja s pršutom, kruške sa sirom, koktel od avokada i  tatarski biftek. U nastavku vijesti možete pogledati i kako je to izgledalo.

  :: opširnije :: 


objavio: Antonio Čmelak  datum: 21. 9. 2023. 18:39

Izmjene rasporeda od 11.9.

Od ponedjeljka, 11. rujna vrijede manje izmjene rasporeda kojeg možete potražiti na ovoj poveznici kao i na stalnoj ikoni s desne strane prozora.

  :: opširnije :: 


objavio: Antonio Čmelak  datum: 10. 9. 2023. 10:02

Specijalizirana učionica fizike

Specijalizirana učionica fizike u našoj novoj školi, osim opreme koja je došla iz stare škole, može se pohvaliti i novom vrijednom opremom za rad s učenicima na istraživanju fizikalnih pokusa. Mogućnost eksperimentalnog rada u raznim područjima fizike pomoći će učenicima u istraživanju i znanstvenom pristupu predmetu Fizika. Više saznajte u nastavku vijesti.

  :: opširnije :: 


objavio: Ivana Azenić  datum: 5. 9. 2023. 11:22

Prvi dan nastave i raspored sati

U ponedjeljak započinjemo s novom školskom godinom od 7:00 sati. Prvi sat se svi okupljamo u sportskog dvorani naše škole gdje će nas pozdraviti ravnatelj i zaželjeti dobrodošlicu. Drugi i treći sat učenici prvih razreda sa svojim razrednicima imaju SRZ te nakon toga 4. i 5. sat nastavu, a učenici ostalih razreda drugi sat imaju SRZ s razrednicima te nakon toga 3., 4. i 5. sat nastavu prema rasporedu za prvi dan škole kojeg preuzimite na ovoj poveznici. Učenike prvih razreda razrdenici će upoznati s prostorom škole, a svima ostalima na ovoj poveznici se nalazi podsjetnik na položaj učionica u školi. Od utorka počinje redovna nastava prema rasporedu kojeg možete potražiti na ovoj poveznici.

  :: opširnije :: 


objavio: Antonio Čmelak  datum: 31. 8. 2023. 10:31

Najava nove školske godine

Dragi učenici i roditelji. Približava se početak još jedne školske godine koju s nestrpljenjem iščekujemo jer ju po prvi puta započinjemo u novoj zgradi škole. Na naslovnoj web stranici škole možete pronaći poveznicu za popis udžbenika. Uskoro ćemo objaviti i ostale važne informacije kao što je raspored sati te raspored za prvi dan nastave koji je 4. rujna od 7:00 sati. Podsjećamo da se sva nastava održava u prvoj smjeni. Vidimo se.

smiley

  :: opširnije :: 


objavio: Antonio Čmelak  datum: 27. 8. 2023. 09:36
» Arhiva naših vijesti    
 


Informacije 2023./24.


Društvene mreže

   


Oglasna ploča

Vremenska lenta


e-Dnevnik


Kalendar
« Lipanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji


Tražilica

Katalog knjižnice


Dan škole 31.5.2021.

  

Kliknite na video i foto izložbu


CARNet vijesti
preskoči na navigaciju